Zártkörű könyvklub. Ha érdekel a tagság, küldj egy emailt!

Minden levélre válaszolunk, de előfordulhat, hogy a válaszlevelünk a levélszemét közé kerül, ezért kérjük ellenőrizd a spam/levélszemét mappádat!


ePub átalakítás mobi-ra: http://ingyenekonyvek.blogspot.com/p/konvertalas.html


Ezeket a könyveket olvastuk:

February 29, 2024

Salman Rushdie: A mór utolsó sóhaja, Walter Isaacson: Innovátorok: Hogyan indította el egy csapat hacker, zseni és geek a digitális forradalmat?, David Charney: Sensei, P. G. Wodehouse: Betty és a herceg

Salman Rushdie: A mór utolsó sóhaja
Moraes ​Zogoiby, a Mór kétszeres sebességgel éli az életét: harminchat évesen már aggastyán. A családi legendárium szerint ősei között tudhatja a 16. századi portugál gyarmatosítókat és a dél-indiai Kocsinban letelepült spanyol zsidókat. Anyja neves festőművész, aki bombayi műtermében egész életében megszállottan festi „mór sorozatát", dúsgazdag apja pedig ezer szállal kötődik az indiai alvilághoz. E nem mindennapi família szűk száz esztendőt felölelő krónikáját meséli el nekünk a kegyvesztett és száműzött Mór élete alkonyán, s miközben kibontakozik előttünk a család bosszúval, árulással, őrülettel és intrikákkal terhes históriája, a háttérben felsejlenek India modern történelmének vízválasztói is a korai függetlenségi mozgalmaktól kezdve egészen a hindu fundamentalizmus térnyeréséig.Rushdie lenyűgöző meséje egyszerre vaskos karneváli történet és antik tragédia, amelyet a mágikus realista irodalom egyik csúcsteljesítményeként tartanak számon.
Mágiája azonban épp azért olyan hatásos, mert mélyen a valóságban gyökerezik.Van valami, ami időnként kitör belőlünk, ami bennünk lakik, eszi az ételünket, szívja a levegőnket, kinéz a szemünkön, és amikor játszani kezd, senki nem maradhat ki belőle; megszállottan fordulunk egymás ellen, sötéten villog a szemünk, kezünkben pedig fegyvert szorongatunk, szomszéd a szomszéd ellen, unokatestvér az unokatestvér ellen, fivér a fivér ellen, gyermek a gyermek ellen.


Walter Isaacson: Innovátorok: Hogyan indította el egy csapat hacker, zseni és geek a digitális forradalmat?
A digitális kor valóban forradalom, vagy csak a korábbi ötletek továbbgondolása? Sokan az egekig magasztalják a „magányos farkasként" bemutatott – vagy inkább misztifikált – feltalálókat, tudósokat, hackereket és vállalkozókat, pedig az elmúlt kétszáz év nagy találmányai leginkább csapatmunka eredményei. Ada Lovelace, Alan Turing, Neumann János, Bill Gates, Steve Wozniak, Steve Jobs, Tim Berners-Lee és Larry Page nagy tehetségek, sőt zsenik, akik rengeteg kiváló elmét inspiráltak és vontak be a munkájukba. Ám az igazi innováció többnyire nem attól származott, aki kiagyalta az áttörést jelentő technológiát, hanem attól, aki hasznosan alkalmazta. A tudomány és művészet összekapcsolása révén nemcsak kortársak, hanem nemzedékek között is megvalósult az együttműködés, amelynek végső célja a gép és az ember szimbiózisa. Walter Isaacson, a bestseller Steve Jobs életrajzi kötet írója ezúttal az emberi zsenialitás és a kreativitás lebilincselő történetét meséli el.


David Charney: Sensei
Fordulatos regény, amely bepillantást enged a 12. századi Japán második felének történelmébe, az uralkodó Taira és a rivális Minamoto család véres küzdelmébe, ami a sógunok több évszázadon át tartó uralmához vezetett.
Lebilincselő történet szamurájokról, becsületről, kitartásról és szerelemről.
Tadamori Yoshi nagybátyja kastélyában nevelkedik, majd Kyōtóban, a császári fővárosban művelt, művészetekre fogékony fiatalemberré cseperedik. Előkelő környezete elszigeteli a hétköznapi emberek életének drámai valóságától. Egy váratlan tragédia gyökeres fordulatot hoz életébe, és kemény, szenvedésekkel teli útra kényszeríti. Saját bőrén tapasztalja meg kora társadalmának ellentmondásait. Bosszúvágya és hányattatásai megkeményítik, és az egykor elkényeztetett ifjú kiemelkedő tudású kardvívómesterré válik. Az ehhez vezető úton üldöztetés, szerelem és véres küzdelmek sora kíséri.


P. G. Wodehouse: Betty és a herceg
Bettyt mostohaapja, Benjamin Scobell pénzmágnás Mervo szigetére rendeli, ahol kaszinót működtet. Mr. Scobell a cég körüli hírverés érdekében nemcsak trónra ültette a korábban elűzött uralkodó addig Angliában élő fiát, de újabb reklámfogásként házasságot is tervez neki, Bettyvel. Amikor a lány megtudja, hogy a pénzért házasulandó herceg az ő titkos szerelme, John Maude, az egyetlen férfi, akiről azt hitte, nem adja el magát, kétségbeesetten elmenekül a szigetről. A Mr. Scobell terveiről mit sem tudó, ám Bettybe azonnal beleszerető John utána indul. Vajon sikerül megtalálnia a lányt és kimagyaráznia magát? Mit kell tennie, hogy elnyerje Betty szerelmét? Wodehouse e korai regénye sem okoz majd csalódást az angol humor kedvelőinek, s végül - ahogy a mestertől megszokhattuk - minden jóra fordul.


No comments:

Post a Comment