Zártkörű könyvklub. Ha érdekel a tagság, küldj egy emailt!

Minden levélre válaszolunk, de előfordulhat, hogy a válaszlevelünk a levélszemét közé kerül, ezért kérjük ellenőrizd a spam/levélszemét mappádat!


ePub átalakítás mobi-ra: http://ingyenekonyvek.blogspot.com/p/konvertalas.html


Ezeket a könyveket olvastuk:

August 18, 2024

Ben Macintyre: Kém és áruló, Jens Liljestrand: Ha minden véget ér is, Vámos Nóra – Rakonczay Gábor: Ketten a világ végén – Páros transzgrönlandi expedíció, Ana Reyes: Ház a fenyvesben

Ben Macintyre: Kém és áruló
1985 egyik meleg júliusi estéjén középkorú férfi állt Moszkva szívében, egy nyüzsgő sugárúton a járdán, kezében műanyag bevásárlószatyorral. Szürke öltönyében, nyakkendőjével pont úgy nézett ki, mint bármely más szovjet ember. Egyedül a szatyor volt kissé gyanús, mert a brit szupermarket, a Safeway vörös logója díszelgett rajta.
 
A férfi az MI6 kémje volt. A KGB főtisztjeként több mint egy évtizeden át felbecsülhetetlen értékű titkokat juttatott el folyamatosan brit irányítóinak a szovjet hírszerzési gépezet mélyéből. Soha még nem okozott egyetlen kém sem ekkora károkat a KGB-nek. A safewayes szatyor jel volt: ez indította be a szökési tervet, amellyel kicsempészték a Szovjetunióból.
 
Ezzel vette kezdetét a kémkedés történetének egyik legvakmerőbb, egészen rendkívüli eseménye. Kém és áruló oldalain Ben Macintyre bemutatja az árulás, a kettős játék és a puszta bátorság elemeiből összeálló történetet, ami mindörökre megváltoztatta a hidegháború menetét.


Jens Liljestrand: Ha minden véget ér is
A természetet semmi sem érdekli. Nem fogja megköszönni, hogy elektromos hibridautót vásároltál. Nem lesz kedves hozzád azért, mert napelemet szereltél fel. Nem ad egy kicsivel több esőt, mert beérted két gyerekkel, eggyel, vagy egyáltalán nem vállaltál gyereket. Sem több, sem kevesebb szén-dioxidot nem nyel el azért, mert elmész szavazni. Nem kíméli a korallzátonyokat, a gleccsereket és az esőerdőket, csak mert rábeszélted a gyerekeidet, hogy mégiscsak kóstolják meg a húspótlóból készült darált húst. Mindazt, amit most tapasztalunk, egyáltalán nem tudjuk befolyásolni a tetteinkkel, mert ez a tíz, harminc vagy ötven évvel ezelőtt meghozott és főként meg nem hozott döntéseink következménye. Az élet megy tovább - akkor is, ha lángolnak az erdők; ha elfogyott az élelem és az üzemanyag, a családoknak pedig gyalogszerrel kell menekülniük a tűzvész elől; akkor is, ha tüntetők rombolják le a városokat. A klímaválság olyan, akár egy rémálom, mégis van, ami nem változik: a kamaszok szerelmesek lesznek, a házasságok megromlanak, a fiatalok identitásválságba kerülnek, és lankadatlan intenzitással lázadnak rettenetes szüleik ellen. Didrik negyvenéves média-tanácsadó, aki az erdőtűz elől menekülve igyekszik hősiesen viselkedni, családja megmentésére irányuló erőfeszítései azonban kudarcba fulladnak. Melissa klímatagadó influenszer, tele elveszett álmokkal. André egy kiöregedett teniszcsillag megnyomorított fia, aki arra használja a válságban egyre inkább elharapódzó erőszakot, hogy leszámoljon szörnyeteg apjával. Vilja, Didrik tinédzser lánya, aki elszakad a családjától, és a cselekvésre képtelen felnőttek helyébe lép a menekültek vezetőjeként. Jens Liljestrand nem túl távoli jövőbe helyezett disztópiájában négy ember küzd nemcsak az életben maradásért, hanem a boldogság fel-felvillanó érzésének megtartásáért is, miközben Svédország lángokban áll.


Vámos Nóra – Rakonczay Gábor: Ketten a világ végén – Páros transzgrönlandi expedíció
500 km a jég birodalmában. Vámos Nóra és Rakonczay Gábor 2022 tavaszán utánpótlás és külső segítség nélkül, magyar színekben teljesítette a világ egyik legkeményebb ultratávú sarkvidéki kihívását, a Grönland-átkelést. Erről a sajtóból is értesülhettünk. Az expedíciót sikerrel teljesítő páros könyvéből azonban az is kiderül, hogyan lehet pontról-pontra megszervezni egy ilyen vállalást, milyen felkészülési folyamatra van szükség ahhoz, hogy egy szinte teljesen kezdő is vállalhassa az extrém igénybevételt, milyen veszélyeket rejtettek a grönlandi hétköznapok, mit tanulhatunk egy expedíció közben a boldogságról, valamint azt is megtudhatjuk, miért ajánlanak a szerzők egy kicsivel nagyobb kockázatvállalást mindannyiunk életébe. Vámos Nóra fotóművész; háromgyerekes anyuka. Az első magyar nő, aki ultratávú sarkvidéki kihívást teljesített, és az első nő a világon, aki párosban átkelt Grönland jeges szigetén. Eredeti hivatása mellett jelenleg a kitartásról tart előadásokat. Rakonczay Gábor extrém sportoló, kétszeres Guinness- és többszörös magyar rekorder hajós, ultrafutó világbajnok. Rendszeresen több száz kilométeres távon fut, és az egyetlen ember a világon, aki átkenuzott egy óceánon. Egy 44 napos felfedezőút során elérte a Déli-sarkot, és kétszer vállalkozott transzgrönlandi expedícióra, másodszor Vámos Nórával párban. Eddig 5 könyvet írt, és 5 országban több mint 250 ezer ember hallotta a célmegvalósítással kapcsolatos előadásait. Grönland a világ legnagyobb szigete, melyet több mint 2 kilométer vastag jégpáncél fed. A sziget első átszelői a norvég Nansen és társai voltak 1888-ban. A történelmi expedíció híres mottója azóta sem veszített erejéből: "A nyugati part, vagy a halál."


Ana Reyes: Ház a fenyvesben
Ha megcsal az emlékezetedHa a barátnőd halottHa nem tudod feledni, de pontosan nem is emlékszel, hogyan történtA válasz ott lesz a fenyvesbenMaya újra a trauma kellős közepén találja magát, amely azóta egész életére rányomta a bélyegét. Hazatér szülővárosába, Aubrey halálának helyszínére, hogy újra átélje azt a végzetes nyarat, belegondoljon, milyen hatással is volt rá annak idején Frank, és felidézze az őrjítő féltékenységet, amely majdnem megpecsételte kettejük barátságát Aubrey-val.Egykori otthonában rábukkan valamire, ami megérteti vele, ez a történet jóval régebben, még az ő születése előtt kezdődött. Minden jel szerint újra fel kell keresnie Franket, aki még mindig ugyanott lakik, a fenyvesben.


No comments:

Post a Comment