Zártkörű könyvklub. Ha érdekel a tagság, küldj egy emailt!

Minden levélre válaszolunk, de előfordulhat, hogy a válaszlevelünk a levélszemét közé kerül, ezért kérjük ellenőrizd a spam/levélszemét mappádat!


ePub átalakítás mobi-ra: http://ingyenekonyvek.blogspot.com/p/konvertalas.html


Ezeket a könyveket olvastuk:

May 27, 2023

Tom Clancy: Küldetés újratöltve, David Baldacci: Hosszú árnyak, Desmond Shum: Kínai rulett, Martyn Rady: A Habsburgok – A világ urai

Tom Clancy: Küldetés újratöltve
Tom ​Clancy, a katonai-politikai thriller mesterének kedvelt hőse ezúttal a Közel-Kelet nehezen kiismerhető világával találja szembe magát. Ifjabb Jack Ryan baráti szívességként elvállalja, hogy mentora, Ding Chavez helyett elutazik Tel-Avivba, és elvégez egy olyan feladatot, amely a Campus bármelyik harcedzett műveleti tisztje számára gyerekjáték. A napsütéses városnézésből és a laza időtöltésből azonban nem lesz semmi. Jack észreveszi, hogy a nagyvárosi nyüzsgésben egy kisfiú elejtette a játékát. Felveszi Amerika Kapitányt, és visszaadja a különös kisgyereknek. Ekkor azonban váratlanul feltűnik egy férfi, késsel a kezében. Jack gondolkodás nélkül felveszi a harcot az ismeretlennel, ám ettől a perctől szakképzett gyilkosok célpontjává válik, de lelkiismerete nem engedi, hogy meghátráljon. Műveleti tapasztalatai, kitartása, ügyessége és kreativitása révén felgöngyölíti a titokzatos ügyet, miközben egyik kockázatos kalandból sodródik a másikba, és minden erejére szüksége van, hogy túlélje a megpróbáltatásokat. A sokszálú, pergő cselekményű regényben izraeli, libanoni, szíriai, iráni helyszínekkel és szereplőkkel ismerkedhetünk meg, és a Közel-Kelet különleges mikroklímáját a Clancy-könyvek hagyományai szerint rejtélyes politikai összefüggések és a legmodernebb haditechnikai kuriózumok színesítik.


David Baldacci: Hosszú árnyak
Amos Decker ügynököt Floridába küldik, hogy egy kettős gyilkosság felderítésében segítsen a helyieknek. Az eset látszólag egyértelmű: minden nyom arra utal, hogy a női áldozat bíróként túl sok ellenséget szerzett magának, a testőre pedig csupán rosszkor volt rossz helyen. Hamar nyilvánvalóvá válik azonban, hogy az ügy ennél jóval bonyolultabb. Az asszony a magánéletében is gondokkal küzdött, ráadásul a testőréről is kiderül, hogy talán mégsem az, akinek mutatta magát. Így a nyomozás előrehaladtával az is kérdésessé válik, hogy ki lehetett az igazi célpontja a kegyetlen támadásnak.
Mindeközben Deckernek egy sor nyugtalanító változással is szembe kell néznie: új társat kap, az egyik barátja tragikus elvesztése pedig arra kényszeríti, hogy a saját jövőjével is számot vessen…


Desmond Shum: Kínai rulett
Desmond ​Shum az elszegényedett Kínában felnőve megfogadta, hogy az ő élete más lesz, mint a családjáé. Kemény munkával és szorgalommal amerikai diplomát szerzett, majd visszatért szülőhazájába, ahol az üzleti életben helyezkedett el. A munkája során ismerkedett meg a lefegyverzően intelligens és ambiciózus Whitney Duannal, akivel nem sokkal később összeházasodtak.
Bár kétség sem fért tehetségükhöz és becsvágyukhoz, a legkomolyabb üzleti sikereiket annak köszönhették, hogy időközben gyümölcsöző kapcsolatokat alakítottak ki a Kínai Kommunista Párt elitjével, az úgynevezett vörös arisztokráciával. Whitney és Desmond szárnyaltak: a cégük virágzott, az övék volt Peking egyik legfényűzőbb szállodája, magánrepülőkkel utaztak, dollármilliókat költöttek kocsikra és műtárgyakra.
2017-ben viszont valami hirtelen megváltozott. Whitney eltűnt. És vele együtt három munkatársa is. Desmond pedig megírta a Kínai rulettet, hogy elmondja mindazt, amit az asszony talán már soha nem mondhat el. És ami miatt valószínűleg Desmond sem térhet majd vissza a hazájába.
A könyvet az Economist és a Financial Times is az év egyik legjobb könyvének választotta 2021-ben.


Martyn Rady: A Habsburgok – A világ urai
Martyn Rady nem kisebb feladatra vállalkozik könyvében, mint a Habsburg dinasztia közel ezer éves történetének bemutatására. Szellemes, olvasmányos stílusban veszi sorra a Habsburg uralkodókat és a dinasztia nevezetesebb képviselőit. A könyv lapjain feltárul előttünk Európa utóbbi ezer évének történelme, a történelmi konfliktusok teremtette válaszutak, valamint a Habsburg királyok és császárok döntései, amelyek nem ritkán évszázadokra meghatározták alattvalóik életét. A mű egyik nagy erénye, hogy miközben átfogó képet nyújt erről az időszakról, olyan kevésbé ismert anekdotákat és érdekességeket is belesző a Habsburgok történetébe, amelyek közelebb hozzák és sok esetben esendő emberként mutatják be az uralkodókat. A szerző bevallott célja "rehabilitálni" a Habsburgok uralmát, és közel egy évezredet felölelő munkáját ezekkel a sorokkal zárja: "Több mint kilenc évszázad alatt a Habsburgok produkáltak tökfilkókat és álmodozókat, mágiával és szabadkőművességgel foglalkozó kontárokat, vallási fanatikusokat, népeik jóléte iránt elkötelezett uralkodókat, művészetek patronálóit és a tudomány támogatóit, nagy kastélyok és templomok építőit. Némelyik Habsburg a béke híve volt, míg mások meddő háborúkat indítottak. Ennek ellenére, a közép-európai politika egyre elkeserítőbb helyzetét látva, nehéz nem arra a konklúzióra jutni, hogy a magyar történésznek [Kosáry Domokosnak] igaza volt - egy Habsburggal sem jártak volna rosszabbul."


No comments:

Post a Comment