Zártkörű könyvklub. Ha érdekel a tagság, küldj egy emailt!

Minden levélre válaszolunk, de előfordulhat, hogy a válaszlevelünk a levélszemét közé kerül, ezért kérjük ellenőrizd a spam/levélszemét mappádat!


ePub átalakítás mobi-ra: http://ingyenekonyvek.blogspot.com/p/konvertalas.html


Ezeket a könyveket olvastuk:

March 23, 2023

Margaret Rodenberg: Napóleon nyomában, Anna Jansson: Nélkülük, Eva-Maria Bast: Mata Hari, Laura Lam: Goldilocks, Anne Jacobs: Viharos idők, Clarice Lispector: A csillag órája

Margaret Rodenberg: Napóleon nyomában
„Napóleon ​utolsó évei, intrikusok között, fájdalmas veszteségekkel, Rodenberg szemével, aki minden elismerést megérdemel lelkiismeretes kutatóként és tehetséges íróként egyaránt… Megjelenítő erővel láttatja egy lenyűgöző történelmi személyiség életének alkonyát." – KIRKUS REVIEWS "1795-ben a huszonhat éves Napóleon Bonaparte a forradalmi francia hadsereg szegény, de egyre sikeresebb tábornoka volt. Párizsban élt, amely hozzá hasonlóan teli volt lehetőségekkel, pezsgett az új gondolatoktól, és forradalmi lázban égett. Eljegyezték egymást sógornője húgával, Eugénie Désirée Claryval, de a hosszas távollét során a láng kialudt, a lány levelei egyre ingerültebbek lettek, Napóleonéban pedig testvéries jó tanácsok vették át a szerelmes sorok helyét. Akkor még nem találkozott szenvedélyes, de hűtlen szerelmével, Jozefinával. A katonai teendők közötti rövid pihenők alatt regényírásba fogott. Kézirata – amely nagyrészt vázlatokból, egy-egy rövid párbeszédből áll – húsz oldalt sem tesz ki, és a hős dicső halálával zárul. Napóleon a Clisson et Eugénie címet adta neki. Később a középső részt kivette – amelyben a hős boldog házasságban él –, és újraszámozta az oldalakat. A címből kihúzta az Eugénie-t. A kézirat létezését egész életében titokban tartotta, és magával vitte a száműzetésbe is a Szent Ilonára. Én 1999-ben hallottam először a Clissonról. Azonnal eldöntöttem, hogy a rövid munkát kibővítem egy teljes regénnyé, olyan módon, mintha az öreg Napóleon írta volna meg, miközben visszagondolt a fiatalságára. Tizenéves koromban néhány évig Franciaországban éltem, azóta is imádom az országot, és lenyűgöz Napóleon személye. Egy hosszú út kezdete volt ez, amelynek végeredményét a kedves Olvasó most a kezében tarthatja." – Margaret Rodenberg


Anna Jansson: Nélkülük
Vera Bark fejvesztve rohant el a Hjälmaren tó partján tartott leánybúcsújáról, beszállt egy csónakba, majd eltűnt. Öt év telt el azóta, és apja, Kristoffer Bark bűnügyi felügyelő még mindig fáradhatatlanul járja a tó környékét lányát keresve, nyomok után kutatva. Mindenki úgy véli, Vera vízbe fulladt, de a bizonytalanság nem hagyja nyugodni Kristoffert. Három évvel Vera leánybúcsúja után egy fiatal ápolónőnek is nyoma veszett ugyanarról a településről, és a nyomozást ebben az esetben is megoldatlanul zárták le. Kristoffer Bark azonban előássa az ügyet a döglött akták közül. Az eltűnt nő ugyanis félelmetesen hasonlít saját lányára, és hamarosan ki is derül: nincsenek véletlenek. A két eset jóval szorosabban fonódik össze, mint azt eleinte gondolta… A Nélkülük Anna Jansson Kristoffer Bark-sorozatának első kötete.


Eva-Maria Bast: Mata Hari
Párizs, 1905. Margaretha Geertruida Zelle a szakadék szélén áll: férj nélkül, pénz nélkül, szeretett gyermekei nélkül. Minden, ami megmaradt, csupán a szépsége – és a csaláshoz való képessége. A párizsi elit szalonjaiban lenge öltözetben táncol, titokzatos és egzotikus nőként tündököl, az embereket erotikából és eleganciából szőtt, különleges hálójával ejti rabul. És a terv működik. Margaretha mítosszá, ikonná válik. A világ leghatalmasabb férfiai a lába előtt hevernek. Hamarosan megszületik Mata Hari, a művész, Párizs felkelő napja. De ahol fény ragyog, ott árnyék is van… Mata Hari korának egyik legkáprázatosabb alakja volt, de alig néhányan ismerik tragikus magánéletét. Eva-Maria Bast regényében megismerhetjük a legendás kémnő érzékeny oldalát.


Laura Lam: Goldilocks
Az ​egyáltalán nem is olyan távoli jövőben az emberi tevékenység következtében a Föld nevű bolygó gyakorlatilag lakhatatlanná válik. Szökőár, tűzvész, mérgezően szennyezett levegő, állat- és növényfajok tömeges pusztulása, kizsigerelt termőföld – a mindennapi élet díszletei. Emellett az emberiség felét más jellegű katasztrófák is sújtják: a nők jogait drámaian megnyirbálják, nincs beleszólásuk a közügyekbe, nem vállalhatnak vezető pozíciót, egyszerű reprodukciós automataként kezelik őket a férfiak irányította világban. Vajon ki hallgatna ilyen körülmények között az egykor sikeres üzletasszonyra, vállalkozó szellemű tudósra, aki képes lenne megoldást találni az emberiség legégetőbb problémájára? Vajon hagynák, hogy az általa toborzott, kizárólag nőkből álló profi legénység űrhajóra szálljon, és a lakhatósági Goldilocks-zónában új otthont teremtsen a Földet elherdáló népességnek? És vajon a tiltás elég ahhoz, hogy elnyomják a nők hangját egy minden szempontból beteg világban? A Goldilocks – Úton egy új világ felé egy hajmeresztő űrutazás története, lebilincselően izgalmas feminista sci-fi, amely olyan felkavaró és fordulatos, akár a bukfencezés a nullgravitációs térben.


Anne Jacobs: Viharos idők
1992. Franziska és Walter végre újra egymásra talál, és a Dranitz-birtokon felzúgnak az esküvői harangok. Ám az újraegyesített Németországban egyre nagyobb az ellentét a kelet- és a nyugatnémetek között, a háborúk okozta traumákkal szembe kell nézni, a végzetesnek tűnő titkokat fel kell tárni egymás előtt. Vajon Walter tényleg az az ember, akinek Franziska mindig is hitte? Vajon az úriház építése, a múlt könyörtelen rekonstrukciója békét hozhat négy generáció életébe? Mekkora a szakadék hősök és árulók között? Franziska és Walter leghőbb vágya újra összehozni a családot, ám a gyermekeik nem könnyítik meg a helyzetüket. Vajon képesek irányítani a sorsot, vagy úrrá lesznek rajtuk a kegyetlen körülmények? Anne Jacobs lebilincselő regényfolyamának második kötete egy bárónő és egy hadnagy románcának története, amely évtizedekkel a feltörő, ám be nem teljesült szenvedély után új utakat keres magának.


Clarice Lispector: A csillag órája
Egy ​fiatal lány a dzsungelből Rio de Janeiróba kerül gépírókisasszonynak: vajon az ő ártatlansága lesz erősebb vagy a nagyváros nyüzsgése? Ezt a történetet meséli el Clarice Lispector, vagyis az a férfi, akinek a bőrébe Lispector bújik. Ellenállhatatlan rafinériával, lenyűgöző váltásokkal bontakozik ki egy banális történet. Egy regény, amiben minden mondat másfelé kanyarodik, mint ahogy várnánk. A csillag órája minden szabályt áthág, minden várakozást kicselez. A 20. századi világirodalom titokzatos csúcsteljesítménye végre magyarul is olvasható. Clarice Lispector brazil író. 1920-ban született Ukrajnában. A pogromok miatt a zsidó család 1922-ben Brazíliába, Recife városába, később Rio de Janeiróba költözött: Lispector itt jogot tanult. Diplomatafeleségként a világ számos helyén élt, válását követően, 1959-től visszatért Rióba. Itt halt meg 1977-ben. Novelláit és regényeit világszerte újra és újra felfedezik.


No comments:

Post a Comment