Zártkörű könyvklub. Ha érdekel a tagság, küldj egy emailt!

Minden levélre válaszolunk, de előfordulhat, hogy a válaszlevelünk a levélszemét közé kerül, ezért kérjük ellenőrizd a spam/levélszemét mappádat!


ePub átalakítás mobi-ra: http://ingyenekonyvek.blogspot.com/p/konvertalas.html


Ezeket a könyveket olvastuk:

January 10, 2022

Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat, François Kersaudy: Himmler masszőre – Egy elfelejtett embermentő története, Amy Suiter Clarke: Megkésett igazság, Angela Marsons: Gyilkos igazság

Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
1943-at írunk. A Koppenhágában élő tízéves Annemarie Johansen élete sajátos keveréke a hétköznapi otthoni és iskolai életnek, az élelmiszerhiánynak és a náci katonák állandó jelenlétének. A bátorságról úgy gondolja, hogy az a mesebeli páncélos lovagok erénye, az ő életében nem sok szerepe lehet. Amikor a német megszállók elkezdik a dániai zsidók összegyűjtését, Johansenék befogadják Annemarie legjobb barátnőjét, Ellen Rosent, s ettől kezdve a külvilág felé ő is a család tagja lesz. A két kislánynak nagy lélekjelenlétre van szüksége, amikor a késő éjszaka a házba érkező náci tiszt arról faggatja őket, miért nem szőke Ellen is, mint a testvérei. A könyv olvasói - a főhős kislány nézőpontjából - megismerik a dániai ellenállást, azt a bravúrt, ahogyan csaknem a teljes zsidó lakosságot - mintegy hétezer embert - csónakokon, kis hajókon átmenekítették Svédországba. Lois Lowry története arra emlékeztet, hogy a háború és a terror idején is létezhet büszkeség és emberi tartás.


François Kersaudy: Himmler masszőre – Egy elfelejtett embermentő története
Mindenki ismeri Oscar Schindler nevét, aki a második világháború alatt csaknem ezer zsidót mentett ki a náci gyilkosok karmai közül. Pedig az a hőstett, amit Himmler masszőre, Felix Kersten vitt véghez, az Oscar Schindlerénél is jelentősebb. Ahogyan a Zsidó Világkongresszus 1947-es memorandumában megállapította, Németországban nem kevesebb, mint százezer zsidó életét mentette meg. Himmler 1939 márciusa és 1945 áprilisa között több mint kétszázszor vette igénybe Felix Kersten szolgálatait. A találkozásokról készült feljegyzések, valamint a terapeuta emlékiratai szoros összhangban vannak a nácik titkos megbeszélésein készült jegyzőkönyvekkel. Számos eredeti dokumentum is bizonyítja, milyen erőfeszítéseket tett Kersten az áldozatok megmentéséért. A háború utolsó két évében a brit, amerikai, holland és svéd diplomáciai levelezésből is világosan kiderül, hogy Franklin Roosevelttől Winston Churchillen át úgyszólván mindenki tudott Felix Kersten embermentő tevékenységéről. Az utókor mégsem ismeri. Ez a hihetetlenül izgalmas könyv minden bizonnyal változtatni fog ezen. François Kersaudy (1948) francia történész, a párizsi és oxfordi egyetem professzora. Kilenc nyelven beszél, a II. világháború, közelebbről a Harmadik Birodalom szakértője. Főbb műveiben többek között Churchill-lel, de Gaulle-lal, Mountbattennel, Göringgel és MacArthurrel foglalkozik. Ez az első könyve magyarul.


Amy Suiter Clarke: Megkésett igazság
A népszerű bűnügyi podcast házigazdája egy sorozatgyilkos nyomába ered...   Elle Castillo egykor szociális munkásként dolgozott, és erőszakos bűncselekmények fiatal áldozatait segítette a trauma feldolgozásában és az újrakezdésben. Most egy megtörtént bűnügyekről szóló, népszerű podcastot vezet: a műsora elrabolt és meggyilkolt gyermekek eseteit mutatja be. Elle többször segített már a rendőrségnek megoldani hasonló ügyeket, ám egyszer csak olyan érzése lesz, mintha megelevenedne a múlt.   Húsz évvel korábban vérfagyasztó gyilkosságsorozat tartotta rémületben a közösséget. A Visszaszámláló Gyilkosként elhíresült elkövető hét nap alatt három - egy tizenhárom, egy tizenkét és egy tizenegy éves - kislányt rabolt el, majd rituálisan megölte őket. A nyomozás nem vezetett eredményre, a tettes pedig eltűnt, mintha a föld nyelte volna el.   Aztán váratlanul újra eltűnik egy gyerek - egy kislány, aki gyanúsan illeszkedik a két évtizede meggyilkolt áldozatok sorába. Míg a média és a bűnüldöző szervek már régen arra a következtetésre jutottak, hogy a Visszaszámláló Gyilkos halott, Elle más véleményen van. Nyomozni kezd, s ezzel újabb gyilkosságsorozat veszi kezdetét...  


Angela Marsons: Gyilkos igazság
Amikor a kamasz Sadie Winter az iskolája tetejéről a mélybe veti magát, mindenki tudni véli, hogy öngyilkosságot követett el. Nem sokkal később azonban, amikor ugyanabban az iskolában egy fiú holttestére bukkannak, Kim Stone felügyelő számára már egyértelmű, hogy ezek nem tragikus balesetek. A csapatával a titkok nyomába ered, a rejtély szálai pedig az egyik tanárhoz vezetnek. Mielőtt azonban a nő bármit is felfedhetne mindabból, amit tud, őt is holtan találják. A nyomok alapján akár az sem zárható ki, hogy az egyik diák felelős a halálesetekért. A fiatalkorú elkövetők pszichéjének tanulmányozásakor Kim ismét kapcsolatba kerül az ősellenségével, dr. Alexandra Thorne-nal.


No comments:

Post a Comment