Zártkörű könyvklub. Ha érdekel a tagság, küldj egy emailt!

Minden levélre válaszolunk, de előfordulhat, hogy a válaszlevelünk a levélszemét közé kerül, ezért kérjük ellenőrizd a spam/levélszemét mappádat!


ePub átalakítás mobi-ra: http://ingyenekonyvek.blogspot.com/p/konvertalas.html


Ezeket a könyveket olvastuk:

November 11, 2021

John Banville: Végtelenek, Jens Henrik Jensen: Tisztító tűz, Tony Parsons: Nem lehetsz angyal..., Jay McLean: Lucas, Cristina Caboni: Titkos virágok kertje

John Banville: Végtelenek
A ​nyári napforduló idején, Szent Iván napján vidéki otthonukba gyűlnek a Godley család tagjai, hogy leróják tiszteletüket a haldokló apa, az idős Adam betegágya mellett. Feszültségekkel terhes nap vár rájuk, hiszen mindegyiküknek megvan a maguk baja is. De nincsenek egyedül: rajtuk kívül pajkos, bajkeverő görög istenek népesítik be a baljós hangulatú házat. Mivel képtelenek ellenállni a kísértésnek, beavatkoznak a halandók életébe, kémkednek utánuk, incselkednek velük, sőt olykor el is csábítják némelyiküket, miközben irigykedve szemlélik teremtményeik bohózatba hajló tragédiáját. Az idős Adam a végtelenek fogalmával folytatott küzdelmével írta be nevét a matematika tudományának nagykönyvébe, ám most, hogy földi ideje a végéhez közeledik, saját emlékeinek végtelenjébe merülve tölti utolsó napjait. A kómában fekvő férfi tudatáig nemigen jut el a tény, hogy az istenek nem csupán az emberek életébe, de halálába is képesek beavatkozni, sőt ha kedvük tartja, még az idő folyását is képesek megakasztani. Az időnként trágár humorral átszőtt, és mindvégig mélyenszántó tisztánlátással megírt regény egyszerre kínál az olvasónak gyönyörűségesen evilági kalandot és nyújt számára kifinomult, végtelenül bölcs bepillantást az emberi lét szörnyű, mégis csodás titkaiba.


Jens Henrik Jensen: Tisztító tűz
A ​háborús veterán Niels Oxent egy hajóbalesetet követően halottnak könyvelik el. A valóságban azonban Svédország egyik szigetén fedezékbe ásta magát. Kínzó dilemma előtt áll.
A rejtőzködő, ámde óriási hatalommal rendelkező dán politikai-gazdasági hálózat, a Danehof meg akart szabadulni tőle, és ha most rájönnek, hogy nem jártak sikerrel, ismét megindul ellene a hajsza. Az erőszakos hatalom nem engedheti meg magának az effajta hibát. Ráadásul a dán rendőrség is megpróbálná ráhúzni a vizeslepedőt egy olyan gyilkosságért, amelyet nem követett el.
A helyzete kilátástalan, Oxen mégis úgy dönt, felveszi a kesztyűt és küzdeni fog. Ha nem tenné, hátralevő életében menekülnie kellene, s akkor minden reménye szertefoszlana, hogy valaha is viszontláthatja a fiát.
Felkutatja korábbi szövetségesét, a Rendőrségi Titkosszolgálat azóta elbocsátott nyomozónőjét, s Margrethe Franck révén további segítőkre is lel egykori főnökük, Axel Mossman személyében – akit szintén menesztettek a polgári titkosszolgálattól, illetve képbe kerül Mossman unokaöccse is.
A Danehof elleni küzdelem valamennyiük életét súlyosan megnyomorította. Olyanok, mint a jégbe fagyott lángok, s csak akkor kaphatják vissza saját életüket, ha leszámolnak a láthatatlan ellenséggel, a kegyetlen hatalom rejtőzködő birtokosaival.
Kérdés, hogy mikor szabadul ki végre ez a tisztító tűz


Tony Parsons: Nem lehetsz angyal...
Tony ​Parsons regénye egyetlen éjszakán játszódik: 1977. augusztus 16-a éjjelén, amikor meghal Elvis Presley.
Terry, Skip, Leon és Ray egy zenei lapnál dolgoznak, fiatalok, lelkesek, rajonganak a régi, az új és a legújabb popzenéért. Ezen a vad éjszakán azonban megváltozik az életük. Terry barátnőjét majdnem elszereti a híres rockzenész, Skip egész éjjel a legfrissebb lemezeket hallgatja és kritikákat ír. Leont üldözi egy banda, a Dagenham Dogs, mert a „Töketlen rebellisek" című cikkében lenézően írt kedvenc együttesükről, Rayt éppen ki akarják rúgni a laptól, de ha sikerül megtalálnia és meginterjúvolnia John Lennont, aki ezt az egyetlen éjszakát tölti Londonban, úton Tokió felé…
Barátságuk kiállja a próbát, egymást segítve menekülnek, küzdenek, mert bár családi hátterük, életkörülményeik, nézeteik különböznek, közös bennük, hogy mindenük a ZENE, közös a megkésettség érzése, a fájdalom, mert lemaradtak Woodstockról, a keserű kiábrándultság, hogy nem tudják a világot megváltoztatni, de azt sem akarják, hogy a világ megváltoztassa őket, s a nagy kérdés, ami mindannyiukban felmerül: DROG-ZENE-SZEX – ez a Nagy Kaland? Ennyi csak az élet?! – mire a hajnal feldereng, kiderül.


Jay McLean: Lucas
Szeress nagyon, szeress szenvedéllyel, de szeress jól! Száz méteren minden milliszekundum számít. Ha a szerelemre várunk, ezek a milliszekundumok örökkévalóságnak tűnhetnek. Lucas Prestonnak, a középiskola végzősének mindene megvan: az atlétikacsapat sztárja, egy ösztöndíj várományosa, saját lakással meg újabb és újabb barátnőkkel. Egy nővére, öt öccse és egy apja van, aki számít a segítségére, hogy ezek az fiúk biztosan ne öljék meg egymást. És a megmentője? Lois „Laney" Sanders, a lány, akit tizenegy éves kora óta nagyon kedvel. Egy lány, aki a legjobb barátja, a bizalmasa, a bátorsága. Tizenhat kopogás. Nyolc másodperc. Ennyi időbe telt felismernie, hogy négy éve szerelmes Laneybe. Nyolc sorsfordító másodperc. És pontosan ennyi időbe telt őt elveszítenie.


Cristina Caboni: Titkos virágok kertje
A ​londoni Chelsea Flower Show a világ egyik legnagyobb virágkiállítása. A rózsákkal díszített boltívek alatt és a növények között Iris Donati otthon érzi magát. Ám miközben közelebbről szemügyre vesz egy virágkompozíciót, Iris egyszer csak egy szempárral találja szembe magát, amely teljesen olyan, mint az övé; ugyanaz a gesztenyebarna haj, ugyanaz az arc. A lány, Viola, a kiköpött mása. Ő is imádja a virágokat, és az ő csokrai a legkeresettebbek egész Londonban. Iris biztosnak hitt világa egy pillanat alatt meginog. Van egy ikertestvére, akinek a létezéséről húsz éven keresztül még csak nem is tudott. Vajon miért? Most, hogy újra egymásra találtak, Iris és Viola a dolog végére akarnak járni.
A titok nyitja szülőföldjükön, a Donatik ősrégi villájában és annak hatalmas toszkán kertjében rejlik. Ahogy az egymásra talált testvérek egyre közelebb jutnak az igazsághoz, úgy kerülnek napvilágra a család évszázadokra visszanyúló rejtélyes hagyományai, és úgy kapnak egyre nagyobb szerepet az őket körülvevő virágok. A lányoknak sok mindenen kell keresztülmenniük ahhoz, hogy megértsék: akár a tüskék között megbúvó rózsa, a megpróbáltatások mögött is ott rejlik a megtisztulás.


No comments:

Post a Comment