Zártkörű könyvklub. Ha érdekel a tagság, küldj egy emailt!

Minden levélre válaszolunk, de előfordulhat, hogy a válaszlevelünk a levélszemét közé kerül, ezért kérjük ellenőrizd a spam/levélszemét mappádat!


ePub átalakítás mobi-ra: http://ingyenekonyvek.blogspot.com/p/konvertalas.html


Ezeket a könyveket olvastuk:

March 24, 2024

Steve Cavanagh: Vádalku, Marcel Ayme: A faljáró, Charlotte Betts: A velencei rejtély, Olga Ravn: Alkalmazottak, Charlotte Higgins: Az Olümposz istenei, Michelle Min Sterling: A nulladik számú tábor

Steve Cavanagh: Vádalku
Mindenkinek van gyenge pontja.Amikor David Childót, egy korrupt New York-i ügyvédi iroda fontos ügyfelét gyilkosság vádjával letartóztatják, az FBI a szélhámosból lett ügyvédet, Eddie Flynnt kéri fel, hogy vállalja el Child védelmét, és vegye rá, hogy az ügyvédi iroda ellen valljon.Eddie azonban nem az az ember, akit rá lehetne beszélni arra, hogy egy bűnös ügyfelet képviseljen. Csakhogy az FBI birtokában olyan súlyosan terhelő adatokat tartalmazó akták vannak az ügyvéd feleségéről, amelyek a nő vesztét jelenthetik.Flynn még a meggyőzőnek tűnő bizonyítékok ellenére is ártatlannak tartja Childót. Mivel az FBI nyomást gyakorol rá, hogy kiharcolja a vádalkut, a férfinak meg kell találnia a módját, hogy bizonyítsa ügyfele ártatlanságát. Közben pedig szerelmét is meg kell óvnia – nemcsak az FBI-tól, hanem az ügyvédi irodától is.


Marcel Ayme: A faljáró
A faljáró egy abszurd és humoros novella, amely Dutilleul úr, egy szerény párizsi hivatalnok furcsa kalandjait meséli el. Dutilleul egy napon felfedezi, hogy képes áthatolni a szilárd falakon. Eleinte fél a képességétől, de hamarosan rájön, hogy kihasználhatja a helyzetet.

A faljárásnak köszönhetően Dutilleul úr elmenekül a monoton munkájából, izgalmas kalandokba keveredik, és betekintést nyer a párizsi alvilágba. Azonban a képességének hamarosan árnyoldalai is megmutatkoznak: Dutilleul úr elveszíti a magánéletét, és egyre nehezebb lesz beilleszkednie a normális társadalomba.

A novella a francia kispolgári társadalom szatírája is. Ayme kifigurázza a hivatalnokvilág bürokráciáját, a kispolgárok szűklátókörűségét és a korrupciót. A faljárás motívuma a szabadság és a beteljesületlen vágyak szimbóluma is.


Charlotte Betts: A velencei rejtély
1919, VELENCE. Az impozáns Palazzo degli Angeli tizenhét éve még Phoebe Wyndham otthona volt. Most ide tér vissza, pedig megfogadta, hogy azután, ami itt történt vele, sosem teszi be a lábát.Phoebe mostanra elismert fotós lett külföldön. De arisztokrata nagynénje titokzatos hívására mégis rászánja magát az utazásra. Érkezésekor döbbenetes hír fogadja: a nénikéje váratlanul meghalt, és mindenét Phoebe-re hagyta. Még a mesés palazzót is.A lány szeretné mielőbb eladni a palotát. Ám az ügyintézés lassú, ezért időtöltésből fotózni kezdi a várost. És egyik nap a kamerája valami nagyon különöset rögzít… talán mégsem baleset volt a nagynénje halála?


Olga Ravn: Alkalmazottak
Olga Ravn (1986) dán prózaíró és költő, akinek már a húszas éveiben megjelent első verseskötete is jelentős kritikai visszhangot váltott ki. 2015 és 2019 között feminista előadóművészeti csoportot és íróiskolát vezetett Hekseskolen néven. Az Alkalmazottak a nem túl távoli jövőben, de több millió kilométerre a Földtől játszódó történet, melyben a hatezredik hajó legénysége születettekből és teremtettekből áll. Vannak az emberiek, és vannak az emberszerűek. Azok, akik születnek, és azok, akik teremtetnek. Azok, akik meg fognak halni, és azok, akik nem. Azok, akik el fognak múlni, és azok, akik nem, de ugyanarra vágynak: melegségre és meghittségre. A legénység tagjai fokozatosan új megvilágításban látják magukat, és minden alkalmazott kénytelen feltenni magának a kérdést, folytatható-e egyáltalán ugyanúgy a munkája, mint korábban, és mit is értünk valójában élet alatt. Olga Ravn tanúvallomásokból összeállított regénye egyszerre dermesztő és megindító, izgalmas és vészjósló, de végig vicces. Érzelmekkel teli prózája azt vizsgálja, mit jelent embernek lenni, miközben a munka és a termelékenység logikája által irányított életről is éles kritikát fogalmaz meg. A regény felkerült a Nemzetközi Booker-díj, valamint a rangos Ursula K. Le Guin-díj rövidlistájára. A Time magazin beválogatta a 2022-es év legfontosabb könyvei közé.


Charlotte Higgins: Az Olümposz istenei
Ebben ​a varázslatos gyűjteményben Charlotte Higgins kultúránk néhány örök érvényű történetének újraértelmezését adja. Olvashatunk a teremtésről, a trójai háború előzményeiről és utóhatásairól, szerelemről és vágyakozásról, pusztító erejű istenekről és a nekik kiszolgáltatott halandókról, fantasztikus lényekről és leleményes boszorkányokról. Szélsőségekkel teli világukban az emberek mindennapjainak része az erőszak. Sok korábbi mítoszgyűjteménytől eltérően ezúttal a női szereplők kerülnek a középpontba – Athéné, Helené, Kirké, Pénelopeia és mások szövik ezeket a történeteket gazdag motívumú, elképzelt faliszőnyegekké. A térben és időben távoli események aktualitásukból mit sem veszítettek, segítségükkel, mint egy lencsén át, tisztábban láthatjuk a saját korunkat is.

CHARLOTTE HIGGINS korábbi, történelmi tárgyú könyvét, az Under Another Sky: Journeys in Roman Britaint Samuel Johnson-díjra (ma Baillie Gifford-díj) jelölték; Red Thread: On Mazes and Labyrinths című könyvével pedig Arnold Bennett-díjat nyert. A szerző a Guardian kulturális rovatának főszerkesztője, a Classical Association brit tudóstársaság korábbi díjazottja, és a Society of Antiquaries of London ösztöndíjasa. Londonban él. CHRIS OFILI brit művész. Trinidadban él és alkot.


Michelle Min Sterling: A nulladik számú tábor
A közeli jövőben játszódó történetben a globális felmelegedés hatására elsivatagosodott és áradásokkal sújtott országokból menekültek ezrei indulnak el, hogy élhetőbb környezetet keressenek. Észak-Kanadában az építész Meyer tervei alapján megépül a Camp Zero, egy önfenntartásra törekvő település. Ide érkezik Rose, hogy csatlakozzon azokhoz a nőkhöz, akik a táborban dolgozó férfiak igényeit elégítik ki. Rose-nak azonban titkos küldetése van: az építészt kell megfigyelnie. A tábor lakója lesz Grant is, az egyetemi tanár, aki vagyonos, ám annál sötétebb múltú családja elől menekül. Ám azt egyikőjük sem tudja, hogy tőlük nem messze egy csak nőkből álló militarizált kutatócsoport éppen a túlélésért küzd. A szálak egy nap összeérnek…


No comments:

Post a Comment