Zártkörű könyvklub. Ha érdekel a tagság, küldj egy emailt!

Minden levélre válaszolunk, de előfordulhat, hogy a válaszlevelünk a levélszemét közé kerül, ezért kérjük ellenőrizd a spam/levélszemét mappádat!


ePub átalakítás mobi-ra: http://ingyenekonyvek.blogspot.com/p/konvertalas.html


Ezeket a könyveket olvastuk:

April 20, 2019

James Ellroy: Perfídia, James Ellroy: Szigorúan bizalmas, James Ellroy: A nagy sehol, James Ellroy: Fehér ​Jazz, James Ellroy: Fekete Dália, James Ellroy: Amerikai ​tabló


James Ellroy: Amerikai ​tabló
Ha valakinek még volnának illúziói, és azt hiszi, a nagy eszmék hajtják előre a világot és hősök küzdenek a nevében, hát Ellroy majd kinyitja a szemét. Az Amerikai tablóban bűnözők, korrupt rendőrök és még korruptabb politikusok alakítják a történelmet, és az erő, amely mozgatja őket: a pénz, a szex és a hatalom. Hátborzongatóan ismerős a magyar olvasónak. John F. Kennedy megválasztásának és meggyilkolásának a disznó-öbölbeli partraszállási kísérletnek, Bobby Kennedy maffiaellenes szélmalomharcának, a polgárjogi mozgalom kezdeteinek adja ez a könyv hátborzongató látképét - a színfalak mögül. Gyilkolnak itt késsel és géppisztollyal, puszta kézzel és árammal. Akit nem lehet megvenni, azt megölik, akit nem tudnak megölni, azt megzsarolják. Nővel vagy kisfiúval, régi gyilkosságokról és sikkasztásokról összeszedett bizonyítékokkal. Mindegy, az eredmény a lényeg.

James Ellroy: Fehér ​Jazz
Los ​​Angeles, 1958. Gyilkosságok, megvesztegetések, rajtaütések erőszak minden mennyiségben. Dave Klein rendőrhadnagy nem válogat a módszerekben, ha el akarja érni a célját. Egy zsaru, aki pénzbehajtóként, uzsorásként és verőemberként is kamatoztatja tehetségét, és otthonosan mozog a nagyváros legsötétebb bugyraiban is. Amikor azonban az FBI nyomozást indít, hogy lebuktassa a rendőrség kötelékében szolgáló korrupt zsarukat, elszabadul a pokol. Kleinből bűnbakot akarnak csinálni: ő lesz a rossz zsaru, akinek el kell vinnie a balhét. És a balhé nem marad el. Politikusok és rendőri vezetők, gengszterek és drogdílerek próbálják levadászni, miközben mindenki megtesz mindent, nehogy fény derüljön mocskos üzelmeikre. Kleinnek lépnie kell, ha nem akar idő előtt kiszállni a buliból. Ő maga is részt vett ennek a világnak a megteremtésében, most azonban bármire képes lenne, hogy élve elmeneküljön belőle.

James Ellroy: Fekete Dália
Los Angelesben 1947. január 15-én megcsonkított holttestre bukannak egy elhagyott telken. Fekete Dália – a minap még szép, fekete, félprosti kezdő hollywoodi színésznő – neve azonnal fölkerül a lapok címlapjára, és sosem látott embervadászat indul Kalifornia-szerte. Két, bokszolóból lett rendőr is részt vesz a nyomozásban – két nehézfiú, egyikük sem az erkölcs bajnoka. Szükségmegoldásból álltak át a jó oldalra, s lettek társak, barátok, riválisok, akik egy nőt szeretnek, használnak. Még abban is egyek, hogy a kegyetlenül megkínzott Fekete Dália füléig felvágott szájának torz nevetésével halálában is vonzza, elbűvöli őket. Egyet akarnak: elkapni a gyilkost, és a múltját felkutatva betegesen birtokolni a halott nőt. A nyomozás pokoli útvesztőin egyre jobban belegázolnak a háború utáni Hollywood mocsarába, mire megismerik a halott nő kibicsaklott életét, saját magánéleti és erköcsi válságaik, lelki defektjeik okát, s mígnem eljutnak a felfoghatatlan őrület tartományába.

James Ellroy: A nagy sehol
Brutálisan megcsonkított hullát találnak egy üres telken. A rendőröket nem érdekli az újabb meleggyilkosság, egyedül a fiatal nyomozó, Danny Upshaw akarja kideríteni, ki lehetett a tettes. Nem csak az a célja, hogy így szerezzen nevet magának zsaruként. Azt reméli, ha sikerül rájönnie a miértre, kamaszkori démonaitól is megszabadulhat. Mal Considine hadnagy azért vesz részt a hollywoodi kommunista befolyás után nyomozó ügyészségi vizsgálatban, mert feljebb akar lépni a ranglétrán, és meg akarja szerezni a felügyeleti jogot örökbe fogadott fia felett, akit a háború utáni Európa poklából mentett ki. Buzz Meeks – az egykori korrupt zsaru – Howard Hughes biztonsági főnöke, szabadidejében pedig a gengszterkirálynak, Mickey Cohennek tesz szívességeket. Cinikus figura, akit csak a pénz érdekel, ezért amikor felajánlanak neki néhány ezer dollárt, hogy segítsen a kommunisták elleni harcban, nem sokat habozik. A gyilkossági ügyben nyomozó Upshaw és a két komcsivadász hamarosan rájön, hogy a két ügy szálai ugyanoda vezetnek, és mindhárman egy rémálomban találják magukat…

James Ellroy: Szigorúan bizalmas
Az 1950-es évek Los Angelese, hatalmas bérpalotáitól pezsgő életű éjszakai bárjaiig, a korrupció és a veszélyes szenvedélyek melegágya. Az Angyalok Városát most még egy brutális tömeggyilkosság is rettegésben tartja. Három rendőr dolgozik a rémálomba illő ügyön: a becsvágyó Ed Exley, aki túl akarja szárnyalni nyomozó apja sikereit, az elhivatott Bud White, aki gyerekkorában tanúja volt saját anyja meggyilkolásának, ezért életének egyetlen célja a bűnözők leleplezése, és Jack Vincennes, a drogkereskedők ádáz ellensége. James Ellroy, a posztmodern bűnügyi regény és a sötét portrék festésének mestere ezúttal is lenyűgöző művet alkotott. Tagadhatatlanul művészien ábrázolja az erőszakot, a bűnt, a csillapíthatatlan önutálatot. A bravúrosan szőtt cselekmény mindvégig rabul ejti az olvasót.

James Ellroy: Perfídia
1941. ​december 6. Amerika a második világháború küszöbén áll. A béke reménye végképp szertefoszlik, amikor japán repülőgépek bombázzák Pearl Harbort. Los Angeles sokáig biztonságos menedéket nyújtott az Amerikába áttelepült első és második generációs japánoknak – de a háború kitörésével fellobban a gyűlölet lángja, és megkezdődik a japánok internálása. Brutális kegyetlenséggel meggyilkolnak egy japán családot Pearl Harbor előestéjén. A gyilkosság három férfit és egy nőt idéz meg a háborús lázban égő városból. William H. Parker a Los Angeles-i Rendőrség századosa. Parker rendkívül tehetséges, könyörtelenül ambiciózus, alkoholista és bizonytalan ideológiák megszállottja. Legnagyobb riválisa Dudley Smith őrmester – ír származású, az IRA egykori katonája, aki igyekszik hasznot húzni a háború kitöréséből. Hideo Asida rendőrségi helyszínelő, az egyetlen japán a Los Angeles-i Rendőrség állományában. Kay Lake huszonegy éves dilettáns, aki ki van éhezve a kalandra és az izgalomra. A nyomozás egymás mellé sodorja négyüket, és örökre megváltoztatja mindnyájuk életét. A bűncselekmény politikai vihart kavar, amely választás elé állítja őket, és átértékeli egymáshoz fűződő viszonyukat – elvtársak, riválisok, szeretők, a történelem bábjai. A Perfídia lenyűgöző regény. Olyan nézőpontból mutatja be a második világháborút, ahonnan még soha nem láttuk, James Ellroy pedig úgy ír Los Angelesről, ahogyan még egyetlen korábbi művében sem. Kirándulásra invitál bennünket a szakadék szélére, ahol tanúi lehetünk Amerika nagyhatalommá válásának. A Perfídia ezt a pillanatot ragadja meg félelmetes erővel. Egy bűnügy megoldására hívja az olvasót, és cserébe megmagyarázza a háború mibenlétét.

No comments:

Post a Comment