Zártkörű könyvklub. Ha érdekel a tagság, küldj egy emailt!

Minden levélre válaszolunk, de előfordulhat, hogy a válaszlevelünk a levélszemét közé kerül, ezért kérjük ellenőrizd a spam/levélszemét mappádat!


ePub átalakítás mobi-ra: http://ingyenekonyvek.blogspot.com/p/konvertalas.html


Ezeket a könyveket olvastuk:

March 11, 2013

Noah Gordon: A zaragozai orvos


1489-ben a római Szentszék értékes ereklyével ajándékozza meg a toledói hieronimita rendházat. A félarasznyi csodatévő relikviához – amely Szent Annának, Jézus nagyanyjának a combcsontjából származik – a hieronimita perjel a környék legügyesebb zsidó ékszerészével, Helkias Toledanóval készíttet relikváriumot. Az ötvös fiát azonban meggyilkolják a rendházhoz vezető úton, s az ereklyetartó eltűnik. Nem sokkal később Ferdinánd és Izabella, a legkatolikusabb királyok kiutasítják Spanyolországból a zsidókat. Sokan áttérnek a katolikus hitre, a többiek javaikat kényszerűen elkótyavetyélve földönfutóvá válnak, és más, toleránsabb országok felé igyekeznek. Rengetegen meghalnak, családok szakadnak szét, az ereklyetartó készítőjének kisebbik fia, Yonah is elveszti szem elől mindenkijét. Ő magát újkereszténynek kiadva ide-oda vetődik Spanyolország-szerte.
Megtapasztalja, hogyan leplezi le a rettegett inkvizíció a hitüket őrző, csak színleg katolizált zsidókat, tanúja máglyahaláluknak, vándorol üstfoltozó cigányokkal – és eltanulja mesterfogásaikat –, majd fegyverkovács lesz belőle. Amikor tovább kell menekülnie, egy idős orvoshoz vetődik, aki addig okítja, amíg le nem teheti a mestervizsgát. Csak egyet kér cserébe: Yonah, aki kisgyerekként természetesen tanult héberül, fordítsa le neki Avicenna főművét. Végül Yonah leleplezi bátyja gyilkosait, bosszút áll, megszerzi az ereklyét és a tartót, visszaszolgáltatja az egyháznak, és megtalálja a boldogságot is.

No comments:

Post a Comment