Zártkörű könyvklub. Ha érdekel a tagság, küldj egy emailt!

Minden levélre válaszolunk, de előfordulhat, hogy a válaszlevelünk a levélszemét közé kerül, ezért kérjük ellenőrizd a spam/levélszemét mappádat!


ePub átalakítás mobi-ra: http://ingyenekonyvek.blogspot.com/p/konvertalas.html


Ezeket a könyveket olvastuk:

April 16, 2022

Charles Casillo: Marilyn Monoroe A rivaldafény árnyékában, John Steinbeck: Kedves csirkefogók, George Orwell: Hódolat Katalóniának, Joshua Hood: Újjászületés, Ellis, Joy: Óvakodj ​a múlttól

Charles Casillo: Marilyn Monoroe A rivaldafény árnyékában
Kivételesen részletgazdag életrajz a mindenki által ismert Marilyn Monroe eddig ismeretlen, titkos énjéről. Marilyn Monroe. Szépsége még mindig megigéz, szerelmi élete továbbra is lenyűgöz. Charles Casillo több év hosszas kutatómunkája és tucatnyi új interjú révén korábban sosem látott részletgazdagságban tárja elénk a hús-vér embert, a bámulatosan összetett személyiséget, a varázslatos és őrjítő, ám egyszersmind súlyosan sérült tehetséget. A könyvből megismerhetjük a díva zaklatott gyermekkorát, a sikerért folytatott állhatatos küzdelmét, a hírnév szédítő forgatagát, és egyben fény derül súlyos, kezeletlen személyiségzavarára is. Casillo külön figyelmet szentel Marilyn Monroe utolsó éveinek, valamint újabb részletekkel szolgál a két Kennedy fiúval folytatott viszonyáról és élete utolsó, rejtélyes napjáról. Ízelítőként néhány a könyv új felfedezéseiből: Noha a sajtó legnagyobb vetélytársának állította be, Elizabeth Taylor titokban segíteni próbált Marilynnek élete egyik legsötétebb időszakában. Bár sokáig elveszettnek hitték, máig létezik egy filmjelenet, amelyben Marilyn félmeztelenül szerepel Clark Gable oldalán. Részletes beszámolót olvashatunk Marilyn legutolsó napjáról, amikor egy sor szerencsétlen véletlen és hibás döntés vezetett tragikus halálához.


John Steinbeck: Kedves csirkefogók
Zsebórát és faliórát a Tortilla Flat-i paisanók nem nagyon használtak. Néhanapján szereztek ugyan valami úton-módon, de csak addig tartották maguknál, amíg valami szükséges dologra át nem cserélték. Az órának nagy tekintélye volt Danny házában, de csak mint csereeszköznek. Gyakorlati használatra ott volt a nap hatalmas aranyórája. Jobb és biztosabb volt a zsebóránál, mert nem lehetett elmulatni Torrelli kocsmájában. Nyáron, ha az óramutatók hetet mutatnak, nyugodtan fel lehet kelni, de ugyanez az idő télen éppenséggel nem való semmire. Mennyivel jobb a nap! Ha megvilágítja a fenyők csúcsát, s besüt a tornácra, akár nyár van, akár tél, föl lehet kelni. Ilyenkor nem didereg az ember keze, s a gyomra se remeg még az ürességtől…


George Orwell: Hódolat Katalóniának
Eric Arthur Blair, későbbi írói nevén George Orwell 1903-ban született Indiában, ahol apja a brit birodalmi közigazgatás hivatalnoka volt. Családja pár év múlva hazatelepül Angliába, így a cseperedő Eric már itt kezdheti meg tanulmányait. 1917-ben szülei Etonba küldik, az ország elsőszámú mintaiskolájába, ahol tehetségét különféle diák-lapok írásában és szerkesztésében próbálgatja. Mégis: tizennyolc évesen a biztos egyetemi karrier helyett dacból és kamaszos kalandból inkább a burmai brit birodalmi rendőrség kötelékét választja. Hat hosszú évet szolgál Burmában, majd a gyarmati rendszert mélyen megutálva, leszerel és hazatér Európába. Távol-keleti élményeit írja meg első  sokáig egyetlen magyarra fordított  könyvében, a Burmese Daysben (Tragédia Burmában, Budapest, 1948). A nagy válság éveit Párizsban és Londonban vészeli át csavargók és nyomorgó kisemberek között, betegen és súlyosan nélkülözve. (Erről tanúskodik 1933-ban megjelent izgalmas szociográfiája, a Csavargóként Párizsban, Londonban). Magántanári állást vállal, de megromlott egészsége miatt csakhamar kénytelen lesz feladni. Egy hampsteadi antikváriumba szegődik eladónak, eközben novellákkal, könyvkritikákkal próbál nevet és független írói megélhetést kiküzdeni magának. 1936-ban bejárja Lancashire és Yorkshire munkanélküliség sújtotta bányavidékeit, s a látottakról megdöbbentő riportkönyvben számol be A wigani móló címmel. Keserű tapasztalatai megkeményítik társadalombírálatát, írásaiban független szocialistának vallja magát, s utóbb a brit Független Munkáspártba is belép. Számos baloldali értelmiségihez hasonlóan ennek révén kerül az aragóniai frontra is, hol önkéntesként a POUM-milícia kötelékében harcol, megsebesül, és kishíján maga is ott marad a kommunista titkosrendőrség és a Franco-gárdisták gyilkos harapófogójában. Ennek a tragikus végű, 'kétfrontos' küzdelemnek állít emléket a Hódolat Katalóniának. A második világháború kitörésekor belép a Home Guardba, s a Hitler-elleni önvédelmi harc baloldali elkötelezettségét demokratikus patriotizmussá tágítja. 1941 őszétől jó két éven át a BBC Keleti Adásának munkatársa lesz, s emellett a Tribune irodalmi rovatának gazdája. Újságírói pályáját a The Observer haditudósítójaként, majd a Manchester Evening News szerkesztőjeként folytatja. Ekkoriban írja két nagy hatású politikai allegóriáját: az Állatfarmot és az 1984-et, melyek kevéssel halála után méltán szereznek világhírt nevének. A háború után krónikus tüdőbaja mindinkább elhatalmasodik, utolsó éveit már jórészt szanatóriumokban és Jura-szigeti elvonultságában tölti. Életét-életművét korán lezárva 1950-ben éri a halál, negyvenhat éves korában. Tizenkét szerzői kötetet, egy szerkesztőségi munkatársként nemrég megismert asszonyt s egy hatéves, fogadott kisfiút hagy maga után.  


Joshua Hood: Újjászületés
Egy Jason Bourne-ihlette, különleges hős és az árnyékvilág, amelyik mindkettejüket életre hívta
Nem Jason Bourne az egyetlen, akiből a Treadstone megállíthatatlan és elpusztíthatatlan, élő fegyvert kovácsolt. A legyőzhetetlen gyilkológéppé formált Adam Hayes még azelőtt kiszállt, hogy a szupertitkos küldetések teljesítéséért minden álmát fel kellett volna áldoznia a nyugodt életről, a családról. A nyomait felszámolva, kétkezi munkásként élve, messze a CIA és a bevetések világától, még mindig küzd a testén elvégzett beavatkozások utóhatásaival, de már reménykedhet benne, hogy végképp maga mögött hagyta a múltat.
Egy napon azonban e-mailt kap egykori kollégájától, és bérgyilkosok rontanak rá, miközben a munkáját végzi. Hayes kénytelen újra bevetni a képességeit, ha ki akarja deríteni, kik és miért akarják megölni. A nyomok pedig magas kormányzati körökig vezetnek. A férfi kénytelen újra alászállni annak a világnak a poklába, amit kétségbeesetten igyekezett elfelejteni…


Ellis, Joy: Óvakodj ​a múlttól
A végtelen, kihalt mezőkkel teli angol lápvidék baljóslatú, sötét hely, ahol bármikor eltévedhetünk a köd leszállta után. Ezen a kietlen vidéken szembesül a fiatal Matt Ballard nyomozó az emberi természet sötét oldalával, miután a mocsárból három meggyilkolt gyermek holtteste bukkan elő. 25 évvel később Ballard főfelügyelő már a visszavonuláson gondolkodik sikerekben gazdag karrierje után, ám a múlt közbeszól: egy ismeretlen feladó az azóta is megoldatlan gyilkosságokról küld autentikus fotókat, majd újabb gyermek holtteste kerül elő. Az igazi gyilkos tért vissza vajon, vagy beteg elméjű követőre talált?
Akárki is áll az új esetek hátterében, ezúttal Matt Ballard is a célpontok egyike találja magát – elvégre egy embert többféle módon is meg lehet semmisíteni… A bűnügyi thriller mesterei közé tartozó Joy Ellis sodró lendületű regénye arra figyelmeztet, hogy múltunk a legváratlanabb pillanatokban kérhet számon minket.


No comments:

Post a Comment