Zártkörű könyvklub. Ha érdekel a tagság, küldj egy emailt!

Minden levélre válaszolunk, de előfordulhat, hogy a válaszlevelünk a levélszemét közé kerül, ezért kérjük ellenőrizd a spam/levélszemét mappádat!


ePub átalakítás mobi-ra: http://ingyenekonyvek.blogspot.com/p/konvertalas.html


Ezeket a könyveket olvastuk:

November 28, 2013

Kimura Rei: Japán rózsa

http://p.pw/Z8W
Japán a második világháborúban. A festői kis faluban, Macumotóban élő két fiatal lány, Szajuri és Reiko elindul a háború sújtotta Tokióba, hogy megtalálják egyikük vőlegényét. Otthoni környezetükből kiszakadva munkát vállalnak egy kórházban, ahol szembesülnek a háború valódi arcával: Szajuri öccsét csapatszállító hajójával együtt elsüllyeszti egy amerikai tengeralattjáró, míg barátnője vőlegényét összeroncsolt testtel, haldokolva látja viszont a kórházban. Amikor barátnőjét is megöli egy amerikai bomba, Szajuri bosszút esküszik: férfinak álcázva magát kamikáze pilótának áll.

A végső bevetésen azonban kudarcot vall s ellentétben kiképző tisztjével – aki egyben a szerelme is – túléli az akciót, sőt arra is fény derül, hogy tudatosan megtévesztette a császári hadsereget. A duplán szégyenteljes esemény eltusolása érdekében a katonai bürokrácia úgy határoz, hogy el kell tűnnie még a nyilvántartásokból is. Új nevet kap, száműzik vidékre… itt talál rá napjaink egy szemfüles újságírónője, akinek ha nehezen is, de lassanként megnyílik a „japán rózsa”.

Kimura Rei regényében izgalmas csatáknak lehetünk tanúi, ám ezek az összeütközések egyben a japán társadalmi hagyományoknak és egy modern világnak az emberekben zajló konfliktusai, melyeket – úgy tűnik – az amerikai bombázók sem tudtak szétzúzni. A történet szerkezete is erre utal: ide-oda ugrál a múlt és a jelen között, miközben felsejlik előttünk egy mai ésszel felfoghatatlan kasztrendszer, ahol a nők a legteljesebb alárendeltségben éltek. Szajuri története amolyan japán „haza és szerelem” eposz, melyben a legősibb túlélési ösztönök, egyfajta szellemi emelkedettség és egy fájdalmas, lemondásokkal terhelt gyönyörű szerelem képét rajzolja elénk a szerző.

November 26, 2013

Christian Jacq: Ozirisz titkai I. – Az élet fája

http://p.pw/qiY
Abüdosz templomának szívében egy akáciafa haldoklik. Pusztulása egész Egyiptom létét fenyegeti, mivel ez nem közönséges fa: Ozirisz sírjából nőtt ki, hogy hirdesse az isten újjászületését. A nagy fáraó, III. Szeszósztrisz azonnal harcba száll az Egyiptom elveszejtésére törekvő láthatatlan ellenséggel. Ám nem tudja, hogy közvetlen környezetében búvik meg az áruló, aki hatalomról és dicsőségről álmodozik, és aki eladja magát a titkos erőknek.
Iker, az ifjú írnoktanonc akaratlanul szereplőjévé válik a rejtélynek. Tengerészek rabolják el, akik valamiféle "államtitokra" hivatkoznak, s az ifjú nem sejti, hogy ki akarja megölni őt, igaz, azt sem, hogy ki az, aki védelmére kelt. Egy gyönyörűséges fiatal papnő látomása kísérti, s az a különös érzése, hogy valakinek a vezetésével vagy valakinek az eszközeként egy olyan úton halad, amelyről nem tudja, hova vezet. Ők ketten, Iker és Szeszósztrisz, a gyenge és a hatalmas, az ártatlan és a bölcs, vajon meg tudják-e akadályozni, hogy Ozirisz végleg meghaljon?
A négyrészes Ozirisz titkai az ifjú Iker lázas igazságkeresésén és III. Szeszósztrisznak a gonosz erői ellen vívott harcán túl egyben annak az Egyiptomnak a mágikus, lenyűgöző története is, amely már nem létezik, képzeletünkben mégis eleven - Christian Jacqnak köszönhetően, aki könyveiben megadja nekünk örök dimenziójának kulcsát és titkait.

November 25, 2013

Sven Hassel: Ogpu-börtön

http://p.pw/12t
A dombtetőn állt, a dombvidék teljhatalmú uraként, fenyegetően és bevehetetlenül. Azt a parancsot kapták, hogy foglalják el bármi áron, bármilyen eszközzel: ágyúval, géppuskával, lángszóróval, gyalogsági ásóval, a puszta kezükkel. Hozzászoktak a háborúhoz, a vérhez és a halálhoz, a szörnyűségekhez, amiket csak az ember tud kitalálni, de az OGPU börtöne mindenen túltett. Mintha magát a pokol kapuját ostromolták volna, melyen át csak holtan, megcsonkítva, vérengző fenevaddá züllve nyerhet bebocsátást az ember. Portán, Picin, a Légióson és a többi, tank nélkül harcoló páncéloson azonban maga az ördög sem tudott kifogni. Ők maguk is azok voltak…

Sven Hassel: Lánctalpak

http://p.pw/onp
Sven Hassel 1917-ben született Dániában. A nagy gazdasági világválság idején Németországba emigrált, ahol önkéntesként beállt a hadseregbe. Innen Lengyelország lerohanása után 1939-ben dezertált, de elfogták, és koncentrációs táborba küldték. A biztos halál elől az menekítette meg, hogy besorozták az Oroszországba induló büntetőezredbe. A minden támadásnál elöl menetelő, visszavonuláskor pedig hátvédet alkotó ezreddel Hassel szinte az összes európai fronton megfordult, és megjárta a poklot. Műveiben az egyszerű katona szemszögéből láttatja a háborút, és megosztja velünk mindazt a szenvedést, amelyet társaival együtt el kellett viselnie. A Kárhozottak Légiójából már ismerős Porta, Pici és Papa után most találkozhatunk két új szereplővel, Légióssal és Heidével is. Hassel háborúellenes regényeinek sorában a Lánctalpak másodikként látott napvilágot.

November 22, 2013

Stewart Brand: Amíg világ a világ

http://p.pw/8MU
A Hosszú Most Alapítványba tömörült tudósok célja a világ leglassúbb komputerének - egy 10000 évre tervezett órának - a megépítésével az amerikai sivatagban az, hogy gyakorlati és filozófiai keretet adhasson a felelősségteljes és hosszú távú gondolkodásnak a korunkban oly jellemző "most és azonnal" szemlélettel szemben, a "most" fogalmának kiterjesztésével. A könyv központi témája az idő és a felelősség: valamiért egyikben sem bővelkedünk.

Rácz Zsuzsa: Állítsátok meg Terézanyut!

http://p.pw/4ZO
Közel másfél éves elszánt állás- és pasikeresés hiteles történetét tartod a kezedben. Szokásos péntek esti portyáin főhősnőnk, Kéki Kata hol Zöldmezőszárnya Királyfival, hol a gyönyörű Perzsa herceggel, hol Daviddel a Csokoládészeművel és még sok-sok más Micimacsóval fut össze. A fennmaradó időben biznisztündérnek öltözve már-már hivatásszerűen állásinterjúkra jár a Henteshez, a Hajóskapitányhoz, a Vajákos fejvadászhoz, és kis híján kiállítási tárgy is lesz belőle az emberi erőforrás-kiállításon. Mikor végre kommunikációra kezdi oktatni az országút királyait (kamionsofőröket), összefut egy igazi fatehénnel (a női féltékenység legújabbkori szimbólumával), aki a szappanoperák főgonoszait megszégyenítő találékonysággal tesz keresztbe neki, ahol csak tud... Ráadásul Katának ez még nem elég: Teréz anya módjára kényszeresen meg is akar menteni minden útjába kerülő, elsősorban férfit... Lehet rajta nevetni, és kicsit sírni is, és kölcsön lehet adni a Pasinak, aki Fontos. Persze ha meg Pasi vagy, meg lehet vele lepni a Nőt. Egy igazi történet, egy igazi lánytól, aki az Igazit keresi, mindig mindenhol, mindenkiben. És meg is találja. (Mindenkiben)

William Styron: Sophie választ

http://p.pw/2kz
A déli fehér protestáns Styron személyes küzdelme azzal a háttérrel, hagyománynyal, amelyet neveltetése, emberré serdülésének színhelye rátestált, a háború utáni amerikai irodalom egyik legvonzóbb életművének forrása. Elsősorban azért, mert Styron számára a déli konzervatív hátország - akárcsak Faulkner esetében - személyiségmeghatározó evidencia, amelyet csak önmaga erkölcsi teherbírásának súlyos próbatételével lehet meghaladni. A Sophie választ-ban a második világháborús hadszintért sikeresen megúszó
déli amerikai írópalánta - maga Styron - egy olyan háromszög poklába keveredik bele, ahol a másik két „emberi tényező" ugyanezen háború traumájának a perverzitás fokáig sérült pólusa: a regény végén a kettős öngyilkosság a szeretet és gyűlölet, az irracionálissá fejlődő, szinte
állati ragaszkodás és kínzás, tapadás és taszítás logikus következménye, shakespeare-i konzekvencia.
Sophie, ez a konzervatív, sőt antiszemita lengyel lány a véletlen folytán kerül Auschwitzba, ahol előkelő árja létére zsidósorsot él meg, olyan sorsot, amelyen szerelmének, Nathannak fizikailag nem kell átesni. S itt jön a regény egészen eredeti paradoxona: Nathan számára az európai lidércnyomás - még közvetlen átélés híján is - olyan személyes katasztrófát jelent, amely logikusan vezet el a világ teljes megtagadását jelentő őrületig. E két ember egymáskínzásában, eszelős szeretkezéseiben, harcában azért nem lehetséges békében
feloldódó megnyugvás, mert a fasizmus patológiája sejtjeikig megfertőzte őket. Hiába akarják a megváltást, már képtelenek rá.
William Styron nagyszabású regényét izzó morális szenvedély, a témához méltó, már-már önkínzásnak ható emberi felelősségtudat fűti. A Sophie választ az újabb amerikai irodalom egyik kimagasló alkotása, amelyből Alan J. Pakula rendezésében, Sophie szerepében Meryl Streeppel világsikerű film is készült.

November 19, 2013

Moldova György: Kádár János II. kötet

http://p.pw/dVp
"Ott voltam, ahol lennem kellett, és azt tettem, amit tennem kellett." (Kádár János) Moldova György írja könyvéről: Munkámat befejezvén is csak azt mondhatom, amit a kezdetben: későn kezdtem bele ebbe a könyvbe, nem is a 24. hanem a 25. órában. Nemcsak Kádár távozott el, hanem egykori munkatársai, ellenfelei is, a történések valóban hiteles ismerői. Így e kötet alapanyagát saját feljegyzéseim, interjúk és beszélgetések alkotják, de igyekeztem felhasználni minden hozzáférhető anyagot: megjelentetettet és kéziratost egyaránt. Ahol csak tehettem, magának Kádár Jánosnak a szavait idézem, vagy azok szövegeit, akiket hiteles tanúknak ítéltem.

Moldova György: Kádár János I. kötet

http://p.pw/iz7
"Ott voltam, ahol lennem kellett, és azt tettem, amit tennem kellett." (Kádár János) Moldova György írja könyvéről: Munkámat befejezvén is csak azt mondhatom, amit a kezdetben: későn kezdtem bele ebbe a könyvbe, nem is a 24. hanem a 25. órában. Nemcsak Kádár távozott el, hanem egykori munkatársai, ellenfelei is, a történések valóban hiteles ismerői. Így e kötet alapanyagát saját feljegyzéseim, interjúk és beszélgetések alkotják, de igyekeztem felhasználni minden hozzáférhető anyagot: megjelentetettet és kéziratost egyaránt. Ahol csak tehettem, magának Kádár Jánosnak a szavait idézem, vagy azok szövegeit, akiket hiteles tanúknak ítéltem.

Alice Clayton: Faldöngető

http://p.pw/PaW
Caroline Reynolds magáénak tudhat egy fantasztikus, új lakást San Franciscóban, egy irigylésre méltó háztartási robotgépet… O-t viszont nélkülözni kénytelen (és itt most nem Oprah-ról van szó, kedves olvasók). Tervezői karrierje felfelé ível, irodája a kikötőre néz, egy bombasztikus cukkinis kenyér receptje is az övé…,  de O-nak se híre, se hamva. Ott van neki Clive (a világ legaranyosabb cicája), a jó barátok, egy hatalmas ágy, csak O nem. Azóta, hogy beköltözött új lakásába, az O nélküliség állapotát tovább nehezíti szexuálisan túlfűtött szomszédja , aki éjnek évadján olyan hangos faldöngetésben részesíti, amilyet még sosem hallott. Minden nyögés, náspángolás és… – ez csak nem nyávogás volt? –, szóval mindez hangsúlyozza a tényt, hogy nem csupán nem hagyják aludni, de még mindig meg van fosztva…, igen, helyes a tipp: O-tól is. Majd belép a képbe Simon Parker (tényleg, Simon, kérlek, lépj be). Amikor a faldöngetés odáig fajul, hogy jóformán szó szerint kilöki a gazdáját az ágyból, Caroline, arcán kielégületlenséggel, rózsaszín baby-dolljában végre szemtől szembe kerül már sokszor hallott, de sosem látott szomszédjával. A késő éjjeli ütközet… nos, vegyes érzelmekkel zárul. Hmm! Ilyen vékonyka falak mellett, a feszültség bizony hatalmas… Incselkedés, gúnyos megjegyzések, forró fürdőben lubickoló cicalányok a gyönyörű San Franciscó-i ég alatt – és ráadásként a legszexisebb almás pite, amely valaha készült. Mindez ott rejtőzik ebben az érzéki, szellemes, romantikus mesében.

November 14, 2013

Jean-Christophe Grangé: Bíbor folyók

http://p.pw/tnd
Ugyanazon a napon egymástól néhány száz kilométernyi távolságra két rendőr - látszólag egymástól teljesen függetlenül - nyomozásba kezd Franciaország déli, dél-keleti részén. Az egyik a bevetési osztag félreállított vén csatalova, Pierre Niémans, a másik egy meglehetősen kétes múltú arab fiatalember, Karim Abdouf. Niémans a képzéséről híres guernoni egyetem mellett kap egy megcsonkított hullát, Abdouf Sarzacban akad bele egy tizenöt évvel azelőtt meghalt kisfiú meggyalázott síremlékébe. Vajon hová vezetnek a szálak? És mire jut együtt a két magányos zsaru?

Laura Joh Rowland: Az illatos kimonó

http://p.pw/gF9
A pengeéles logika, amely Szano detektívet, a sógun legmeghízhatóbb nyomozóját jellemzi, mindenképpen tekintélyt parancsoló. Főhősünk a két erő nyomása alatt, lényegében magára hagyatva boncolgatja a szálakat, amelyek nemegyszer nemi perverziókig, titkos légyottokig, törékeny szövetségekig vezetik el. A mindenható érdekszövetségek - melyek a japán társadalomban ma is jelen vannak - számunkra is nagyon ismerősek, amire persze könnyűszerrel mondhatnánk, nincs új a nap alatt. Hogy ez Az illatos kimonó esetében mégsem teljesen igaz, az a szerző tökéletes kor- és helyismeretének, valamint a nagyon mély, emberi motívumok felvonultatásának köszönhető. Mire végigolvassuk a regényt, lényegében az összes szereplő érdekeit, cselekedeteik mozgatórugóit megértjük - mint ahogy azt is, hogy lehet krimit írni vérben tocsogás nélkül is. Az Illatos kimonó nem csupán egy egzotikus ruhadarab, hanem kulcs egy olyan világhoz, amelyről a nyugati társadalmaknak lassan már csak emlékeik lesznek.

Piers Paul Read: Életben maradtak

http://p.pw/M8h
Négyezer méternél is magasabban az Andok kietlen hómezején. Élelem, meleg ruha, orvosi segítség sehol. Egy rádiót sikerül rendbe hozniuk. Éppen híreket mond: mivel már semmi remény sincs, hogy a Fairchild uruguayi repülőgép szerencsétlenségét bárki is túlélhette, a roncs keresését nem folytatják tovább… 1972. októberében az uruguayi Keresztény Öregfiúk rögbicsapata bérelt repülőgépen ötfőnyi személyzettel és számos szurkolóval útnak indul Chilébe, hogy néhány meccsen megmérkőzzék az ottani Öregdiákok csapatával. A rossz látási viszonyok miatt a gép az Andok egyik csúcsába ütközött, szárnya, farka letörött, a roncs pedig lefele száguldott a havas lejtőn, majd nagy zökkenéssel megfeneklett a hómezőn. A pilóta és több utas szörnyethalt. Néhányan súlyosan megsérültek. Élelmük mindössze ennyi maradt: pár tábla csokoládé, némi gyümölcsíz és néhány tubus fogpaszta. Vizet a napon olvasztottak a hóból. Tizenhatan mégis megmenekültek hetven napi szörnyű szenvedés árán. A páratlan eset híre 1973-ban az egész világot bejárta, és az erről készült drámai feszültséggel teljes könyv számos nyelven eljutott az olvasókhoz.

November 8, 2013

Tenzin Gyatso: Száműzetésben - szabadon

http://p.pw/Sbt
Ez az elbűvölő, szórakoztató és bölcs könyv a világ egyik legismertebb, ugyanakkor legtitokzatosabb emberének önéletrajza. Tibet vallási vezetője, "istenkirálya", az "élő buddha" színes, szellemes, művelt ember, aki „istenné válása" ellenére megmaradt a tibeti parasztember fiának, akinek született. Talán éppen ez a titka annak, hogy mára az egyik legnépszerűbb ember a világon. Gondolatainak, politikai szereplésének, de még vallási tanításainak is egyszerűsége és közvetlensége ad hitelt. Személye és sorsa jelképpé lett, ez magyarázza, hogy nagy sikerű filmek (Hét év Tibetben, Kundun) hőseként is találkozhatunk vele. Ez a könyv életének részletes és pontos elbeszélése. De a filmekből is ismert történeteken kívül arról is olvashatunk, mit gondol a dalai láma a nyugati civilizációról, szexualitásról, gyógyászatról, természetről, az ember jövőjéről. Külön fejezet szól a buddhista mágiáról és misztikáról, amelyről még soha ilyen hiteles forrásból nem tájékozódhatott a nyugati világ.

Muhammad Annefzawi: Az illatos kert

http://p.pw/tFQ
A harmadik században keletkezett Káma-szútra kései, 15. századi arab párja Az illatos kert, mely az arab világ szerelmi kultúrájába enged bepillantani.
Nefzawi sejk a tuniszi uralkodónak, Abdal-Aziz vezírnek írja le levél formában tanácsait a dicséretreméltó és a megvetendő nőkről és férfiakról, az egyesülésről és annak módjairól, a nemi szervek sajátosságairól, az érzéki vágy serkentőiről, a terméketlenségről és gyógyszereiről, a terhességről sőt a születendő gyermek nemének megállapításáról is. Álszemérem nélkül, de ugyanakkor áhítatos hangon ír a testi szerelem emelkedett pillanatairól.Csaknem minden fontos megállapítást szellemes túlzásokkal tarkított mesegyöngy illusztrál, melyek rendkívül emlékeztetnek Boccaccio novelláira, csakhogy azoknál sokkal szabadszájúbbak. Olvasásuk közben a szerelem tudományán keresztül tekinthetünk be az Ezeregyéjszaka pezsgő, vérbő, prűdnek alig nevezhető világába.

Owen Matthews: Sztálin gyermekei

http://p.pw/oD8
Owen Matthews szülei levelezésére és emlékeire támaszkodva rekonstruálja családja történetét, mely a sztálini tisztogatások poklában kezdődik. A család történetét át- meg átszövik a szerző saját emlékképei a kilencvenes években fiatal újságíróként Moszkvában töltött időkről. A könyv nyers hangvételű, eleven krónikája egy fiatalember küzdelmének, hogy megértse szüleit és a különös országot, amely „megteremtette, felszabadította, és kis híján elpusztította” őket.

November 3, 2013

Candace Bushnell: Bármi áron II. kötet

http://p.pw/vX2
II. kötet
Janey Wilcox fel akar jutni a csúcsra. Amióta Candace Bushnell megteremtette Carrie Bradshaw-t és a Szex és New Yorkot, nem született még Janey Wilcoxhoz, Bushnell új regénye főszereplőjéhez hasonló hősnő. Janey gyönyörű nő, aki mindenáron feljebb akar jutni a társadalmi ranglétrán, és elszántan küzd, hogy életben maradjon New York City felső tízezrének világában. Az olvasók Bushnell Négy szőke című, nagy nemzetközi sikert befutott regényében ismerkedhettek meg Janeyvel. Most újra találkozhatnak kedvencükkel, aki azóta egy csinos Porsche Boxsterrel jár, remek modellszerződéssel a zsebében, és nagyratörő tervekkel a fejecskéjében. Miközben állandó sztárvendége lesz a hamptoni előkelő partiknak, mi is megismerkedünk a százezer dolláros kocsik, menő pólójátékosok, médiamogulok csillogó világával. De vigyázat! Mialatt Janeyt elnyeli e túl sok pénzzel és túl kevés erkölccsel élő világ, a háttérben láthatatlan erők fognak össze, hogy lerántsák a mélybe. Janey Wilcox azonban túl szép és túl fiatal ahhoz, elbukjon. A Bármi áron szórakoztató, ugyanakkor éles szemű és csípősen szellemes tablót fest egy olyan világról, amelyben az ember sohasem lehet elég gazdag, elég jólöltözött, és sohasem lehet biztos benne, hogy elég magasra felkapaszkodott a társadalmi ranglétrán. Candace Bushnell, a maga fényes humorával és a társadalomszatíra iránti remek érzékével egyszer és mindenkorra megváltoztatta a New York Cityről, a női barátságról és a márkás cuccokról alkotott véleményünket. k

Candace Bushnell: Bármi áron I. kötet

http://p.pw/JZm
I. kötet
Janey Wilcox fel akar jutni a csúcsra. Amióta Candace Bushnell megteremtette Carrie Bradshaw-t és a Szex és New Yorkot, nem született még Janey Wilcoxhoz, Bushnell új regénye főszereplőjéhez hasonló hősnő. Janey gyönyörű nő, aki mindenáron feljebb akar jutni a társadalmi ranglétrán, és elszántan küzd, hogy életben maradjon New York City felső tízezrének világában. Az olvasók Bushnell Négy szőke című, nagy nemzetközi sikert befutott regényében ismerkedhettek meg Janeyvel. Most újra találkozhatnak kedvencükkel, aki azóta egy csinos Porsche Boxsterrel jár, remek modellszerződéssel a zsebében, és nagyratörő tervekkel a fejecskéjében. Miközben állandó sztárvendége lesz a hamptoni előkelő partiknak, mi is megismerkedünk a százezer dolláros kocsik, menő pólójátékosok, médiamogulok csillogó világával. De vigyázat! Mialatt Janeyt elnyeli e túl sok pénzzel és túl kevés erkölccsel élő világ, a háttérben láthatatlan erők fognak össze, hogy lerántsák a mélybe. Janey Wilcox azonban túl szép és túl fiatal ahhoz, elbukjon. A Bármi áron szórakoztató, ugyanakkor éles szemű és csípősen szellemes tablót fest egy olyan világról, amelyben az ember sohasem lehet elég gazdag, elég jólöltözött, és sohasem lehet biztos benne, hogy elég magasra felkapaszkodott a társadalmi ranglétrán. Candace Bushnell, a maga fényes humorával és a társadalomszatíra iránti remek érzékével egyszer és mindenkorra megváltoztatta a New York Cityről, a női barátságról és a márkás cuccokról alkotott véleményünket. k

John Grisham: A cég

http://p.pw/1Pi
A Harward kitűnő végzős diákjáért a Wall Street leghíresebb ügyvédi irodái versengenek. Ő azonban egy memphisi cég mellett dönt, amely házat, elegáns kocsit, magas fizetést ígér. Eleinte remekül alakulnak a dolgok, a munkatársak kedvesek, megértők és nagyon gazdagok, a feleségek tüneményesek, csodálatos anyák, a gyerekek édesek...
A fiatalembernek eleinte imponál a kihívásokkal teli luxusélet, de hamarosan rájön, hogy a családias közeg voltaképp csapda...

Dennis Lehane: Titokzatos folyó

http://p.pw/uVv
A regény három, Boston egyik munkások lakta részében felnőtt férfi barátságáról szól. Gyerekkorukban olyasvalami történt, ami mindhármuk életét gyökeresen megváltoztatta, és ez még akkor is kísérti őket, amikor egyikőjük lányát brutálisan meggyilkolják. A regény cselekménye lélegzetállítóan robog az elkerülhetetlen és tragikus végkifejlet felé, ahogy a főszereplők külön-külön birkóznak belső démonaikkal. Lehane kiválósága nemcsak a hibátlan nyomozati eljárás leírásában rejlik, hanem abban is, ahogy megindítóan és mégis felesleges szentimentalizmus nélkül tárja elénk a három férfi fájdalmas történetét egy olyan városnegyedben, amely a főszereplőkhöz hasonlóan jobb sorsot érdemelt.

C. J. Sansom: Az uralkodó

http://p.pw/USu
1541 ősz. Mérföldnyi hosszú menet halad York felé. VIII. Henrik király egy, a trónja megdöntésére irányuló összeesküvés leleplezése után pompázatos körutat szervez északra, hogy lenyűgözze lázadó alattvalóit. Ezer katona, a nemesség krémje és ötödik felesége kíséretében a király fogadja a yorki előkelőségek látványos behódolását. Cranmer érsek megbízásából Matthew Shardlake is Yorkba utazik. A jogi munka mellett Shardlake vonakodva, de elvállalja egy fontos, de veszélyes összeesküvő Londonba szállítását. Egy yorki üveges mester halála után azonban egyre átláthatatlanabb rejtélyekbe keveredik, amelyek nem csak a yorki vár foglyával, de magával a királyi családdal is összefüggnek. Amikor a hatalmas menet megérkezik a városba, Shardlake titkos dokumentumokba botlik, amelyek napvilágra kerülése megrendítheti a Tudor trónt …