Zártkörű könyvklub. Ha érdekel a tagság, küldj egy emailt!

Minden levélre válaszolunk, de előfordulhat, hogy a válaszlevelünk a levélszemét közé kerül, ezért kérjük ellenőrizd a spam/levélszemét mappádat!


ePub átalakítás mobi-ra: http://ingyenekonyvek.blogspot.com/p/konvertalas.html


Ezeket a könyveket olvastuk:

August 30, 2013

Lewis Perdue: Isten lánya

A női Messiás? Zoe Ridgeway, a híres művészettörténész és képzőművészeti ügynök abban a hitben utazik férjével, Sethtel Svájcba, hogy megvásárolhatja egy titokzatos műgyűjtő gazdag gyűjteményét. Ám mielőtt megkötné az üzletet, Sethtel együtt belekeveredik egy több ezer éves összeesküvés hálójába. A gyilkosságok és intrikák sora egy titokzatos női Messiás rejtélyével kezdődik és végződik. Ha bizonyosságot lel, hogy a fiatal lány valóban élt, meghalt és feltámadt, akkor alapjaiban rendül meg az egész nyugati kultúra. Lewis Perdue A Da Vinci-örökség című sikerkönyvében már megismert magabiztossággal és leleménnyel szövi az évezredeken átívelő kém- és detektívtörténet szálait, hihetetlenül izgalmas cselekményben léptetve színre a KGB-t, az orosz maffiát, a hitleri Németország tömeggyilkos „műgyűjtőit” és a Vatikán hierarchiájának titkos csoportjait. Az Alistair McLean-i fordulatokban bővelkedő regény igazi „kötelező olvasmány” a műfaj kedvelőinek.

August 29, 2013

Dr. Fekete Barbara: A hiszti, szülők kézikönyve

Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy az eddig rendesen viselkedő és jólneveltnek hitt csemetéje - amennyiben nem történik az, amit ő szeretne -, egyik pillanatról a másikra a földre vágja magát, üvölteni kezd, vagy épp rongybabaszerűen csüng az anyja kezében. Ez általában valamilyen hivatalban, ismerős boltban vagy a város főterén történik. Ha ismerős a szituáció, hasznos lehet néhány jótanács, hogy felkészülten nézhessünk szembe a dackorszakkal.

Moldova György: A félelem kapuja

Borsos Ferenc, egy félcigány fiú, akit az ország összes középiskolájából kirúgtak, 1988-ban felutazik Pestre, hogy verseivel meghódítsa a világot.

Csatornatisztítók, éjszakai postások közé kerül, a rendőrség is megpróbálja besúgónak beszervezni, de ő megvédi szabadságát.

Megismerkedik Martin Györggyel, egy titkos szamizdat folyóirat szerkesztőjével. Kezdetben baráti kapcsolat alakul ki köztük, egy veszekedés után azonban megöli a szerkesztő édesanyját, az egykori vezető pártmunkást.

Rokonai és nála 20 évvel idősebb szeretője segítségével megpróbál átszökni a határon…

August 28, 2013

Blaine Harden: Meneküles a 14-es táborból ($)



Az utóbbi évek egyik legsokkolóbb tényfeltáró könyve Sin Donghjok huszonhárom éves rabságának és szökésének története.

Sin Donghjok az első észak-koreai rab, aki kényszermunkatáborban látta meg a napvilágot és sikerült megszöknie. Gyermekkorát egy nagyfeszültségű szögesdróttal körülvett lágerben töltötte. Mivel nagybátyjai állítólag bűnt követtek el, a „három generáció” büntetése törvény szellemében, az állam őt is bűnözőnek tekintette genetikailag, és teljes jogfosztottságban tartotta.
Sin sorsa az államgépezet rendelkezése értelmében örökös kényszermunka volt. Első emléke egy kivégzés, és anyjára, mint versenytársra tekintett a mindennapi élelemért. Tizenhárom éves korában beárulta anyját és testvérét, akik szökni akartak. A fiút megkínozták, majd szeme láttára anyját felakasztották, testvérét pedig agyonlőtték. „Szeretet, együttérzés és család: Sin előtt ismeretlen fogalmak voltak. Isten sem tűnt el vagy halt meg számára: egyszerűen nem hallott róla.”
Észak-Korea elszigetelt, korrupcióval sújtott és atomfegyverekkel felszerelt ország. Kényszermunkatáboraiban mintegy 150-200 ezer politikai fogoly raboskodik, az áldozatok száma több százezerre tehető. Ezen lágerek kétszer annyi ideje léteznek, mint ameddig a szovjet Gulág fennállt, és közel tizenkétszer annyi ideig, mint ameddig a náci koncentrációs táborok.

Agatha Christie: A Bertram szálló

"Van egy nagyszerű hely Londonban. Bertram Szállónak hívják. Mintha csak száz évet visszaforgott volna az idő. Csupa olyan ember, akikkel máshol nem lehet találkozni. Csodálatos öreg hercegnők. És valamennyi régi angol étel szerepel az étlapon, és remek régi angol bifsztek-pudingjuk van! Olyat még nem kóstoltál! És hatalmas hátszínszeletek, és micsoda ürüborda, és békebeli angol tea, és tüneményes angol reggelik! És meleg is van. Hatalmas kandallók..."részlet a könyvből Történhet vajon ilyen hamisítatlan, békebeli környezetben - bűntény? Történhet? Ön eltalálta! A hamisítatlan békebeli környezet (ami különben nem is olyan hamisítatlan) - sötét üzelmeket takar. "Igyekszünk vendégeink minden óhaját teljesíteni" - mondja a tökéletes szálloda tökéletes üzletvezetője. Ám némely vendégnek különleges óhajai vannak... És a bájos, törékeny, vidéki öregkisasszony, Miss Marple, eltűnődik... És amikor már ő is, az olvasó is úgy érzi: minden rejtély megoldódott - a szerző még az utolsó lapra is tartogat egy kis meglepetést!

Sir Arthur Conan Doyle: A berill fejek

Watson doktor, Sherlock Holmes lelkes krónikása ezúttal újabb hat különös eset nyomozását meséli el. Többek között megtudjuk, miért és hogyan akarja eltenni láb alól az ikertestvéreket a gonosz mostoha, hogyan veszti el becses hüvelykujját egy mérnök, mi történt Ezüstsugárral, a lóversenypályák favoritjával, megéri-e elfogadni egy rejtélyes állást óriási fizetségért, és ki lopta el a nevezetes berill fejék értékes drágaköveit.
A zseniális mesterdetektív utolsó feladata is szerepel a kötetben, mely azonban nem jelenti azt, hogy ez Sherlock Holmes sorozatunk utolsó története.

Robert Merle: A bálvány

A bálvány-ban Merle (akárcsak nagy történelmi regénysorozatában, a Francia históriá-ban) ismét a 16. századba kalauzolja az olvasót. A főhősnő, a reneszánsz Itália egyik híres nőalakja, a földig érő szőke hajával, páratlan szépségével, műveltségével és szívjóságával mindenkit bámulatba ejtő Vittoria Accoramboni. A lányt becsvágyó anyja Rómába viszi, hogy gazdag, rangos férjet találjon neki. A nagy igyekezet ellenére csak az egyik bíboros jóságos, ám középszerű és erélytelen unokaöccse kerül a horogra, aki mellett Vittoria nyugodtan álmodozhat tovább az igazi férfiról, a nagy szerelemről. S az Paolo Orsini herceg személyében rövidesen meg is érkezik. Csakhogy a herceg még nős, meg kell szabadulnia Messalinaként viselkedő feleségétől. Azután pedig Vittoriát férje meggyilkolásával vádolva ártatlanul az Angyalvár börtönébe zárják, kiszabadításáért küzdve a herceg arra kényszerül, hogy lázadást szítson, és a pápa ellen viseljen hadat. S mindezen akadályok leküzdése után újabb és újabb veszélyek fenyegetik Vittoria és a herceg boldogságát...

August 27, 2013

Gerald Durrell: A bafuti kopók

„Derék barátom,leveled kézbe vettem, és minden részlete érthető volt. Igen, én beleegyezek, hogy te Bafutba jössz két hónapra az állatok miatt, meg túl boldog leszek, hogy neked adhatom az egyik házat a táboromból, ha meg fogunk egyezni a lakóbérben.
Szívélyesen üdvözöl Bafut Fonja"
A fenti levél kézhezvétele után Gerald Durrell azonnal szedte sátorfáját, és indult Bafutba, ahol megismerkedett a Góliát-termetű, sajátos angolsággal beszélő és az alkoholtartalmú italokat mindennél jobban kedvelő (és bíró) uralkodóval: Bafut Fonjával. A gyűjtőút sikeresnek bizonyul: Gerald Durrell számos figyelemre méltó példánnyal gyarapíthatja egzotikus állatainak gyűjteményét és eközben nem egy emberi csudabogárral is megismerkedik. Érdeklődéséről, vonzódásairól számos könyve tanúskodik - gondoljunk a Családom és egyéb állatfajták-ra s a többi bűbájos Durrell-könyvre -, és ez a korai kameruni expedíciója is meggyőz arról, hogy állatoknak-embereknek nagyszívű, értő barátja Gerald Durrell (aki egyébként derekasan állja a versenyt a bafuti uralkodóval a rafináltan kevert italok élvezete terén).

Joseph Heller: A 22-es csapdája

Az 1923-ban született amerikai regény- és drámaíró, Joseph Heller első regénye korszakalkotó, groteszk, mégis zseniálisan ábrázolja a háborút. A háborút, mint őrült gépezetet, amelyben mindenki őrülten viselkedik, és amelyből akkor sem lehet kikerülni, ha valaki őrült, és akkor sem, ha valaki normális. Ez a 22-es paragrafus csapdája. És egyben világunk abszurditásának egyik legtökéletesebb megfogalmazása.

August 24, 2013

Robert Louis Stevenson: A kincses sziget

Kalózokról, elásott kincsekről sokat olvashat az ember. Ha Stevenson Kincses Szigetét nem olvasta, mégsem tudja, milyen is az igazi kalózregény! Páratlan feszültség, egymást kergető fordulatok jellemzik ezt az izgalmas regényt, a kalandos-romantikus irodalom klasszikus alkotását. Írója, Robert Louis Stevenson, a múlt század végének híres angol regényírója, a fia kedvéért kezdett bele Jim Hawkins és John Silver históriájába – ezért ifjúsági regény a szó szoros értelmében A Kincses Sziget. Ámde ifjúsági azért is, mert megjelenése, 1884 óta nemzedékek olvassák, fiatalok és öregek egyaránt, mindenkor izgalommal, örömmel és egyformán fiatalos lelkesedéssel.

Amanda Silver: A kéz, amely a bölcsőt ringatja

Ezt a regényt olvasva nem azon kell izgulnunk, hogy ki a gyilkos. A tettest, a gyönyörű szép, kedves és kellemes természetű Peyton Flanderst tudjuk, ismerjük. Amit nem tudunk, az az, hogy ki ez a tündérarcú szörny. Szörny egyáltalán? Áldás vagy átok?... „Claire odasettenkedett a telefonhoz... de még mielőtt tárcsázhatott volna... Peyton ott ált, fegyverrel a kezében, arcáról sütött a gyűlölet. - Útban vagy Claire!”

Mario Puzo: A keresztapa

A keresztapa a maffia világában játszódik, középpontjában a legtekintélyesebb családdal, a Corleonékkal és vezetőjükkel, a Donnal, aki egyetlen szemvillanásával dönt sorsokról, rendelkezik életről és halálról. A cselekmény közvetlenül a második világháború után kezdődik Amerikában, a kábítószer elterjedésének virágkorában... Az egymással rivalizáló családok között fellángol a harc, s eközben tanúi lehetünk annak a hihetetlen összetartásnak, az érdekek és a félelem összetartó erejének, a gyilkos módszereknek, amelyek a rettegett maffia gépezetét működtetik.

August 21, 2013

Laura Reese: A gyönyör sötét oldala

Izgalmas erotikus regény két nővérről, akik veszedelmes útra kelnek a sötétség mélyébe egy vonzó, ám határokat és szabályokat nem ismerő férfival. Visszatérni csak az egyiküknek sikerül.
„A gonosz nem feketében jár, és nem áraszt rosszindulatú kipárolgást vagy fényeket, épp olyan, mint a szomszéd. Michael is ott tanít még a Kaliforniai Egyetem davisi tanszékén. Gyakran látom fiatal és idősebb nők társaságában, ahogy beszélget velük, ők meg nevetgélnek, összemosolyognak. Ártalmatlannak tűnik, senki nem is feltételezné, hogy ölni képes. Mégis, amióta a húgom naplóját elolvastam, látom, hogy rossz ember, akinek se lelke, se erkölcsei. Megölte Frannyt, szánt szándékkal, előre eltervezve pusztította el őt, és cseppnyi lelkifurdalást sem érez. A húgomat megkötözték és megkínozták, a Yolo megyei halottkém mégse tudta meghatározni a halál okát. A mai napig rejtély.”
Laura Reese mára már klasszikussá vált regénye a kritikusok és az olvasók szerint egyszerre hihetetlen izgalmakat rejtő, A bárányok hallgatnak fordulataival vetekedő pszichothriller és az O történetét sok helyütt maga mögé utasító erotikus regény, amelyet csak erős idegzetű felnőtt olvasóinknak ajánlunk.

August 20, 2013

Lakatos Levente: Bomlás

Kalandozások a szexuális tabuk és sokkoló gyilkosságok világában. Egy feltörekvő írónő és egy férfi prostituált bizarr munkakapcsolata. Hol a határvonal a túlfűtött szenvedély és az abnormalitás között? Élvezhető-e a megalázottság? Mi történik a felső tízezer asszonyaival a hotelszobák zárt ajtajai mögött? Az események középpontjában a sikeres kriminálpszichológus, dr. Lengyel áll, akinek amellett, hogy egyszerre két gyilkossági ügyet kell megoldania, meg kell küzdenie élete egyetlen, ám csillapíthatatlan démonával: a szexuális vággyal.
Az amerikai erotikus thrillerek erős idegzetű rajongói véres és buja regényt kapnak kézhez, modern mesét szexről és halálról – szigorúan 18 év feletti olvasóknak.

August 19, 2013

Susanna Clarke: A hollókirály

1806-ot írunk. Anglia minden erejét lefoglalja a Napoleonnal vívott háború, a gyakorlati mágia pedig már évszázadok óta feledésbe merült a szigetországban. De az egykoron oly nagyszerű varázslás történelmét kutató tudósok egy napon hirtelen felfedezik, hogy mégis van egy varázsló, aki a gyakorlatban igenis használja a mágiát: a Hurtfey apátságban, a világtól elvonultan élő Mr. Norrell.

Amikor felkérik, hogy mutassa be tudását, Mr. Norrell varázslatot bocsájt a Yorki katedrálisra, mire a szobrok beszélni és énekelni kezdenek. A hír villámgyorsan eljut Anglia utolsó szegletébe is. A mágus pletykáktól övezve Londonba utazik, ahol feltámaszt egy gyönyörű, halott fiatalasszonyt, majd a kormány kérésére beavatkozik a háborúba: szellemhajói halálra rémítik a franciákat. Norrell azonban nem sokáig lesz egyedül uralkodó mágus, mert felbukkan a briliáns, fiatal varázsló, Jonathan Strange. A jóképű és vakmerő Strange tökéletes ellentéte az óvatos és körülményes Norrellnek, aki ennek ellenére tanítványául fogadja őt. Strange is bekapcsolódik a franciák ellen vívott háborúba: Wellington Portugáliában harcoló csapatait segíti természetfeletti erejével...

Stephen King: A halálsoron

Kilencéves ikerlányok voltak, az ártatlanság mintaképei. Senki sem értette, miért kellett meghalniuk, az a furcsa, fekete óriás sem, akit brutális meggyilkolásukkal vádolnak és halálra ítélnek. John Coffey megjelenése után hajmeresztő események sorozata veszi kezdetét a siralomházban, melyek hatására példátlan egység alakul ki elítéltek és börtönőrök között...
Az író "filléres regény" formában kiadott 6 részes műve egyetlen könyvbe összegyűjtve.

Michael Crichton: A gömb

A Csendes-óceán déli részén háromszáz méterrel a felszín alatt az amerikai haditengerészet egy űrhajóra bukkan- egy legalább háromszázéves űrhajóra… Négy tudós siet a helyszínre: egy biológus, egy asztrofizikus, egy matematikus és egy pszichológus. Együtt szállnak le a tenger mélyére, hogy felderítsék a megdöbbentő leletet, s hogy választ kapjanak a miértekre és hogyanokra. Idegen világ küldötte? Egy másik univerzumból érkezett? Netán a jövőből? Mi történt a legénységgel, és a mi az a hatalmas ezüstgömb, amit a belsejében találtak? Megoldhatatlannak látszó rejtélyek. Aztán egyszer csak különös üzenetek jelennek meg a számítógép képernyőjén. Egyre fenyegetőbb hangú üzenetek…

August 15, 2013

Thury Zsuzsa: A francia kislány

Megható lelki átalakulás történetét ábrázolja e lányregény. Főszereplője egy Franciaországba vetődött magyar bányász gyermeke. A hányatott életű kislány anyja halála után hazakerül, és – szívében megőrizve a gyöngéden szeretett Franciaországot – itthon érzi magát apja hazájában is. A kiváló írónő a háború előtt oly divatos, de kissé együgyű történetekkel teli lányregény műfaját keltette új életre.

Iain Banks: A Darázsgyár

Az apjával egy skót falucska mellett egyedül élő 16 éves Frank története bombaként robbant be a nyolcvanas évek brit irodalmi életébe. Egyes kritikusok a kegyetlensége és naturális ábrázolásmódja miatt támadták A Darázsgyárat, mások az egekig magasztalták, és szerzőjében egy kivételes fantáziával, lenyűgöző stílussal megáldott új tehetséget láttak. Iain Banks első regénye azóta is megosztja az olvasókat, de ennek ellenére a tekintélyes angol napilap, a The Independent szavazásán A Darázsgyárat a huszadik század 100 legjobb regénye közé választották.

August 13, 2013

Takami Kósun: Battle Royale

Valahol, valamikor egy diktatórikus távol-keleti országban, az állami vezetők kegyetlen kísérletet eszelnek ki: negyvenkét középiskolást egy lakatlan szigeten arra kényszerítenek, hogy életre-halálra megvívjanak egymással. Géppisztolytól kezdve a sarlón át a konyhai étkészletből származó villáig, bármilyen fegyver a rendelkezésükre áll...
A Battle Royale Programnak csak egyetlen túlélője lehet: A GYŐZTES.

Takami Kósun regénye - melyet gyakran neveznek a 21. századi Legyek urának - botrányos karriert futott be. Bár megjelenését a japán kormány is ellenezte, a regény 1999 óta több kontinensen vezeti a sikerlistákat, számos feldolgozást ért meg.

August 12, 2013

Philippa Gregory: A szűz királynő szeretője

1558 őszén Angliaszerte harangok hirdetik, hogy Erzsébet királynő lett. Csak egyetlen asszony hallgatja e hírt rémülettel: Amy Dudley tudja, hogy férje, Sir Robert Erzsébet trónra lépésével visszatér a ragyogó Tudor-udvarba, a harangok diadalittas zúgása a férfit ismét a hatalomba – és egy érzéki, fiatal királynő mellé – hívja. Dudley a lehetetlent tervezi: félreállítani szerető hitvesét, hogy Erzsébetet feleségül vehesse.

Francis Shelton: Különleges küldetésem

Hogyan lesz egy pesti jogász-zenészből angol titkos ügynök? Milyen kalandokat él át, milyen politikai kulisszatitkokba kap betekintést, ez a történelem különleges olvasatban, különleges szereplőkkel. A harmincas évek végének Budapestje egy fiatalember jogi diplomával és zeneakadémiai tanulmányokkal a zsebében a fenyegető sötét elől beleugrik az ismeretlenbe: leszerződik Teheránba bárzenésznek. Megismerkedik az angol szuperkémekkel: többek közt Basil Davidson kémfőnökkel, illetve az arisztokrata újságíróval, Pálócz-Horváth György angol ügynökkel, aki beszervezi a korszak egyik leghatékonyabb angol kémszervezetébe, a SOE, azaz a Special Operations Executive irreguláris hadseregébe. Az izgalmakban bővelkedő kémtevékenység számos epizódját több mint hetven év után írta meg a budapesti születésű csellista, a szolgálattól kapott nevén: Francis Shelton.

Stephen King: A menekülő ember

Ben Richards feleségével és beteg lányával Co-Op City lepusztult szegénynegyedében él, ahol az emberek munka nélkül tengődnek. A bűnözés óriási méreteket öltött, fegyveres rendőrök cirkálnak a környéken.
A Hálózat minden lakásba képernyőt szereltetett, amely vég nélkül ontja a vetélkedőket és valóságshow-kat.
A férfit kirúgták, új állásra reménye sincs, az orvos pedig drága.
Végső elkeseredésében Richards játékosnak jelentkezik a Hálózatnál és bekerül A Menekülő Emberbe. A szabályok egyszerűek: száz dollár minden szabadon töltött óráért, tizenkét óra előny. Ha harminc napig kibírja, övé az egymilliárd dollár. De ha elkapja a speciálisan képzett embervadász kommandó, megölik. És mindezt élőben közvetíti a tévé…

Suzanne Collins: Futótűz

Katniss és Peeta megnyerték az Éhezők Viadalát, így ők és a családjaik megmenekültek az éhezéstől, de a fiatalok nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Vár rájuk a hosszú Győzelmi Körút, ismét csak a tévénézők árgus szeme előtt. A kötelező udvariaskodás unalmát azonban döbbenet és félelem váltja fel, amikor hírét veszik, hogy lázadás készül a Kapitólium ellen. Snow elnök sosem habozott lesújtani az engedetlenekre, és most is ott csap le, ahol senki sem várja. Emberek halnak meg, családok lesznek földönfutók, Katniss és Peeta pedig újabb küzdelemre kényszerülnek, ahol a tétek még nagyobbak, mint korábban.

Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal...

August 9, 2013

Martin Lunn: A Da Vinci-kód megfejtése

Nélkülözhetetlen útmutató A Da Vinci-kód titkaihoz
A Da Vinci-kód korunk könyvkiadásának csodája. Több millió eladott példányával a XXI. Század legnépszerűbb felnőttregénye lett.
Dan Brown, A Da Vinci-kód írójának állítása szerint "a dokumentumokról és titkos szertartásokról szóló, a regényben szereplő ismertetések megfelelnek a valóságnak". De valójában megfelelnek-e? Számos kutató és teológus támadta a könyvet és az alapjául szolgáló "tényeket". Egyesek azt állítják, hogy Dan Brown katolikusellenes. Világszerte könyvklubok, olvasócsoportok, tematikus honlapok, magazin- és újságcikkek szították a tüzet, s így A Da Vinci-kód nemcsak műfaja legsikeresebb könyve lett, hanem a legtöbb vitát kiváltó is.
Most pedig Martin Lunn történészszakértő leleplezi a Dan Brown kutatásai mögött rejlő igazságot.
A katolicizmus oldalhajtásának, az Opus Deinek a létezését... a Krisztus és Dávid király vérvonalával kapcsolatos szilárd tényeket... a Szent Grál megdöbbentő titkait... a templomos lovagok és a hírhedt Sion-rend eredetét... a Temple Church és a Rosslyn-katedrális titkait... és még sok minden mást.
Egy regény, bármilyen mértékben támaszkodjon is a valóságra, szükségképpen fikció marad, s nincs ez másképp Dan Brown A Da Vinci-kód című világsikerével sem. A különbség talán csak annyi, hogy Dan Brown előszeretettel vegyíti a tényeket és a fikciót, ráadásul komoly, sokakat érintő témákban – elég ha csak a regényben a katolikus egyházat ért támadásokra gondolunk.
Joggal merült fel tehát az igény, hogy a világszerte mintegy tizenhétmillió olvasó pontosabb képet kapjon A Da Vinci-kód hátteréül és építőköveiül szolgáló témák sokaságáról, Leonardo da Vinci életének és művészetének tényeitől kezdve a Sion-rend nagymesterein, a dávidi és a Meroving-vérvonalakon, az igazi Sauniére-en át egészen Jézus Krisztusig, állítólagos házasságáig, de akár a regény helyszíneinek – a Louvre, a L'Église de Saint-Sutpice, a Rosslyn-kápolna, a Westminster-apátság – bemutatásáig.

Desmond Morris: A csupasz majom

Vajon mi a meghatározóbb az ember viselkedésében? Az öröklött genetikai minták, vagy a civilizáció keretében végbemenő szocializáció? Mennyiben különbözik az ember legközelebbi rokonától, a majomtól? Mik az eredetei a társadalmi jelenségeknek? Mennyi ezekből a biológiailag meghatározott és mennyi a kultúra terméke?

Morris, a kiváló kultúrantropológus ebben a könyvében- mely minden pszichológiai fakultáns egyik alaptankönyvévé lett- olyan kérdéseket feszeget, melyet ha nem is tudatosan, de sokunk feltett. A válaszokat az ember biológiai származásában keresi, remekül megvilágítva a párhuzamokat az emberi viselkedés, és az állati jelenségek között. Lehámozva a saját magunk teremtette fensőségtudatot remekül világít rá, hogy a biológiai létezés több százezer évéhez viszonyítva a civilizáció párezer éves máza bizony csekély: s az ember ettől a máztól megtisztítva nem más, mint csupasz majom.

Miért nevetünk? Miért olyanok az udvarlási szokásaink, amilyenek? Miért fontosabb a férfiak számára a hatalom, mint a nőknek? Miért vagyunk agresszívek? Csak pár kérdés azokból , melyekre az író remek, szemléletes választ ad, mindezen szokásokat visszavezetve az állatvilágba, példát hozva azokra, miközben finom iróniával leplezi le az ember által kialakított sematikus önképet.

Steve Berry: A Borostyánszoba

Rachel Cutler elismert bírónő, jó feleség és gyermekeit féltő anya. Egy nap édesapja rejtélyes körülmények között életét veszti, és a családi hagyatékban Rachel egy titokzatos névre bukkan: Borostyán Szoba. Rachel az igazság nyomában Németországba utazik, és mit sem sejtve belesétál a kémek, műkincstolvajok és bérgyilkosok csapdájába, amely mögött egy kegyelmet nem ismerő hatalom áll, aki világuralomra tör. A drágakövekből megalkotott Borostyán Szoba az egyik legnagyszerűbb műalkotás, amit ember valaha készített. A nácik 1941-ben szerezték meg a műkincset, de amikor a Szövetségesek elkezdték a bombázásokat, a Borostyán Szobának nyoma veszett, és azóta sem látta senki. Most azonban két férfi brutális hajszát indít a rejtélyes kincs megszerzéséért…
Új írósztár született a történelmi thriller műfajában: Steve Berry számos országot pár hét alatt letaroló regényét elismert kritikusok, világhírű írók, és persze maguk az olvasók ajánlják.

Cornelius Ryan: A berlini csata

Cornelius Ryan, a világhírű angol író, történész (a partraszállásról írt alapmű, "A leghosszabb nap" című könyve tette őt nálunk is ismertté) e műve a II. világháború európai hadszínterén vívott utolsó csatájának – Berlin ostromának és elfoglalásának – az összefoglalása. Bár a könyv beszámol a harcokról, a maga egészében nem hadijelentés. Sokkal inkább azoknak a mindennapi embereknek – katonáknak és civileknek – a története, akik mindazt a kétségbeesést, rettegést, kegyetlenséget és erőszakot átélték, amit a vereség és a győzelem jelent.

August 8, 2013

Hugh Laurie: A Balek

Hugh Laurie története könyvben olyan, mint Guy Richie filmjei, A Ravasz, az Agy…, vagy éppen a Blöff. Vérbeli angol humor, csibészes gonosztevők. Rejtő Jenő és P. G. Woodhouse legjobb napjait idéző karakterek, lendületes cselekmény. Nem túlzás azt állítani, hogy miközben azért mégiscsak egy feszültséggel teli,pergő,izgalmas krimit tart az olvasó a kezében, úgy érzi, a könyv mellé egy Monty Python előadásra is jegyet váltott. Mert szinte nincs olyan bekezdés, amin ne nyerítene önfeledten.

A könyv a fegyverkereskedelem és a hátterében meghúzódó setét politikai játékok szövevényes világába kalauzol el bennünket, a Brit Korona egy hajdani, lezseren intellektuális 007-es ügynökének segítségével, aki hegyeken, völgyeken és (vénusz)dombokon átküzdve magát végül is legyőzi a gonoszt (vagy mégsem?).

Sue Townsend: A 23 és 3/4 éves Adrian Mole küzdelmei

Adrian Mole átlépte a felnőttkor küszöbét és küszködik. Albérletek között vándorol, gőtékkel foglalkozik, ügynököl, étteremben mosogat és persze szorgalmasan írja regényét, az Ímhol hazámnak sík hegyeit. Megismerkedik egy szektával, pszichológushoz jár, aztán jön a szenvedélyes szerelem… És persze mindezt a rá jellemző fanyar humorral adja elő legújabb naplójában.

Arthur C. Clarke: 3001 – Végső űrodisszeia

Ezer év telt el a titokzatos holdi monolit megszólalása és a Discovery-expedíció szerencsétlensége óta.

Az új világkorát érő emberiség horizontján azonban viharfelhők gyülekeznek. Nyugtalanító felfedezések utalnak arra, hogy az űrben az értelem csodáját elvető idegenek még korántsem tekintik befejezettnek kísérletüket, és végső céljuk a Föld számára akár a pusztulást is jelentheti. Civilizációnk sorsát egyetlen ember tartja a kezében… csakhogy ő már ezer éve halott!

Whitley Strieber: 2012 Háború a lelkekért

Ez az az év, amelyben a maják szerint időszámításunk véget ér. Kutatók azt állítják, ugyanebben az évben érkezik el Földünk egy 26 000 éves ciklus végére, egy vonalba kerülve a Galaktika síkjával. Az indián mítoszok az Ősi Bölcsesség visszatértét jövendölik bolygónkra 2012 december 21-én.
Vajon pontosan mi fog történni? Mi vár az emberiségre ezen az egyáltalán nem távoli napon? A pusztulás? Vagy egy új kor hajnala? Amikor legutóbb hasonló együttállás következett be, a a cro-magnoni ember csodálatos barlangrajzokat hozott létre Franciaország déli részén. Következhet be újabb ilyen fontos fordulópont civilizációnk történetében? A válaszoktól egész világunk sorsa függhet. És talán nem is csak a mi világunké.

Whitley Strieber amerikai bestsellerszerző közelebb állhat a titok megfejtéséhez bármelyikünknél. Amióta a '80-as évek közepén idegen lények rabolták el, hátborzongató könyveket ír földönkívüli látogatókról és az emberiséget fenyegető katasztrófákról. Egy korábbi műve alapján készült Roland Emmerich Holnapután című filmje, és most ismét egy elképesztő és filmszerű történettel áll elő - ami akár valósággá is válhat.

August 5, 2013

Suzanne Collins: A kiválasztott


Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói. De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a Kapitólium zsarnokságával. És ebben a forradalomban Katnissnak döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot?

Tormay Cécile: Bujdosó könyv



Talán nincs még egy olyan alakja a magyar irodalomnak, mint Tormay Cécile, akinek munkásságát ennyire szélsőségesen ítélnék meg: hol a Parnasszus legmagasabb ormán tündöklő írófejedelemnő volt, akit Corvin-koszorúval tüntettek ki (1930) és irodalmi Nobel-díjra terjesztettek fel (1937), hol pedig zsidógyűlölő, leszbikus nőstényördög ő, aki irodalmi megbecsülését is csupán irredentizmusának és antiszemitizmusának köszönheti. Klebelsberg Kunó kultuszminiszter felkérésére – középkori irodalmi emlékeink közül Szent Gellért életrajzának, Szent István Kisebbik és Nagyobbik Legendájának, Szent Imre herceg Legendájának és Szent István Intelmeinek művészi fordítását készíti el latin nyelvből. Halála után a Kőfaragó utcát, ahol született átnevezik Tormay Cécile utcának, és egy egész alakos szobrot emelnek a tiszteletére a Károlyi kertben, melyet azután állítólag Faludy György aktív közreműködésével döntenek le talpazatáról 1944-ben. A II. Világháborút követő fél évszázadban pedig még a nevét is sikerült szinte teljesen kitörölni az irodalomtörténetből, műveinek újbóli kiadását betiltották, sőt még a könyvtárak polcairól is levették. Leginkább épp ezen műve, a Bujdosó könyv miatt büntették így. A Bujdosó könyv megírását az első világháborús katasztrófa, az 1918-1919-es forradalmak, a rettenetes országcsonkítás, az apokaliptikus magyar sorstragédia átélésének élménye váltotta ki. Mint írta: "Én mások jajszava vagyok." Vagyis könyvében épp azon időszak saját élményekből táplálkozó, szubjektív leírásával, naplószerű feldolgozásával találkozhatunk, melynek megítélése mind a mai napig élénk és érzelmektől sem mentes viták tárgya, melynek tudományos igényű feltárása máig nem történt meg. A tudatos történelemhamisítás okozta torzkép kiigazításához még akkor is elengedhetetlen a Bujdosó könyv ismerete, ha nyilvánvalóan Tormay Cécile szemtanúsága is erősen szubjektív és ennélfogva olykor túlzásoktól sem mentes; még akkor is, ha sokan ma is bezúzásra ítélnék minden egyes példányát.

Eyvind Johnson: Kegyes urunk, Carolus

A Kegyes Urunk, Carolus Nagy Károly – Carolus – középkor frank birodalmának formálódó, felbomló és újra rendeződő Európában játszódik. Hősei a Lupigis család tagjai – longobard nemesek –, akik egy sikertelen lázadás után birtokaikat vesztve szétszóródnak az egész karoling Európában. A regény középpontjában Johannes Lupigis áll, a tüzes lelkű, szabad szellemű ifjú, aki – megöregedve s bölcsen – a hajdan gyűlölt császár titoknokaként és népe történetírójaként végzi életét. Az ő sorsában és kamaszkori szerelmének, a lázadó longobard vezér leányának, Angilának sorsában tárul elénk a kegyes Úr, Carolus kora – történelmi dicsfényétől megfosztva, a maga kegyetlen, csontot és lelket törő valóságában.

August 3, 2013

Susan Donovan: Csábíts el!

Autumn Adamsnek esze ágában sincs anyja nyomdokaiba lépni és házi praktikákat osztogató tévésztárrá változni - főzni nem tud, takarítani nem szokott, és inkább focizna, mintsem megvitassa, micsoda öröm újra fehérré varázsolni a fürdőkád fugáját. Amikor aztán valami elmebajostól fenyegető leveleket kezd kapni, Audie a perzselően szexi Stacey Quinn nyomozó védőőrizete alá kerül, s a férfi elszántan igyekszik felkutatni a nő minden zugát, szögletét és ex-barátját, abbeli igyekezetében, hogy elkapja a zaklatót. Quinn a macsó zsaru és az elbűvölő sármőr lefegyverző keveréke, nehéz neki ellenállni. Ám Audie olyan peches a Nagy Ő megtalálásában és megtartásában, hogy úgy gondolja, jobb, ha tartja a távolságot... - egy rész élvezettel - Quinn hamarosan felfedezi, hogy Audie egy igazi bombázó és egy jólelkű nő csábító keveréke, aki reményei szerint párducmintás fehérneműben feszít. A nő nem egészen az, akiről mindig is álmodozott, de lehetséges volna, hogy megvan benne mindaz, amire valaha szüksége lehet? - és mennyei lesz az eredmény. Audie megannyi rétegének felfejtése lesz Quinn életének legérzékibb, legőrültebb, legszexibb detektívmunkája... ha túléli.

Susan Donovan: A kitartott nő

A kitartott nő
Ezzé készül válni Samantha Monroe, az anyagi problémákkal küzdő csinos, harmincas fodrásznő, akit a férje magára hagyott.
Samantha barátnője, Karen, aki Jack szenátorválasztási kampányát menedzseli, úgy gondolja: itt az alkalom, hogy két legyet üssön egy csapásra. Egyrészt segítsen megoldani barátnője anyagi problémáját, másrészt az előző választási kudarc után szenátori címhez segítse a hírhedten nőfaló, de nőgyűlölő beszédeiről elhíresült Jacket, aki az említett tulajdonságai miatt veszített az előző választáson.
Karen most biztosra akar menni, ezért új imázst gondol ki főnökének. Egy háromgyermekes családanya felvállalása minden bizonnyal meglágyítaná a választók szívét, ls talán azt is elhinnék, hogy Jack megállapodik végre.
Szerződést kötnek, hogy Samantha és családja néhány hónapra beköltözik a fékezhetetlen playboy birtokára, s elhitetik a médiával, hogy ő Jack menyasszonya. Arra azonban, hogy a kényszerű együttélés hogyan hat majd a két, ennyire különböző múlttal rendelkező emberre, nem gondolnak a jogászok…
Bájos, mulatságos és erotikus történet arról, amiről titokban mindannyian ábrándozunk.
Susan Donovan regényei elsöprő sikert arattak szellemességükkel. Szórakoztatóak és erotikusan izgatóak. „Szellemi táplálék ez okos nőknek” – mondja róluk maga a szerző. Susan korábban újságíró, politikai tanácsadó volt, de takarított istállókat is. Egy napon aztán úgy döntött, leírja élettapasztalatait.

Peter Mayle: Bor, mámor, Provence

Max Skinner nem különösebb sikerrel igyekszik lángra lobbantani a londoni pénzvilágot - és amikor a főnöke lenyúlja legfontosabb ügyfelét, elérkezettnek látja az időt, hogy szemügyre vegye azt a jókora provence-i szőlőskertet, amelyet nemrég megboldogult bácsikája hagyott rá. A bájos provence-i faluban Max boldogan adja át magát a táj, a napsütés és a dél-francia konyha, no meg a helyi kis étterem kábítóan szép tulajdonosnője vonzásának, már-már megfeledkezve örökölt vagyonáról. Max úgy tudja, hogy a birtok bora afféle lőre, furcsamód azonban egyre többen akarják megszerezni az "értéktelen" földet, és Max rájön, hogy a bor zamata, a táj szépsége és egy gyönyörű nő szerelme minden küzdelmet megér.

Elizabeth Haynes: A lélek legsötétje

Catherine élvezi a londoni szinglik gondtalan életét, mígnem az egyik éjszakai szórakozóhelyen megismerkedik Lee-vel. A férfi jó vágású, karizmatikus és titokzatos – elvarázsolja Catrherine-t és a lány barátnőit is. Amikor azonban kiderül, hogy Lee valójában kiszámíthatatlan, manipulatív és erőszakos, már késő: Catherine egyedül marad a kétségbeejtő helyzetben, és senki sem hisz neki. Miközben fokozatosan tárul fel előtte Lee sötét oldala, egyre jobban belegabalyodik a lelki terror és a szexuális kiszolgáltatottság sűrű hálójába. Vajon van-e kiút, el lehet-e menekülni a férfi elől, aki mindenre képes, csak hogy birtokolja vágyainak tárgyát…

Megindító, ahogy végigkövethetjük egy fiatal nő tehetetlen vergődését, miközben vele együtt rettegünk. A rendőrségi elemzőként dolgozó szerző olyan hitelesen és valósághűen ábrázolja a családon belüli erőszakot és az ennek nyomán fellépő pszichés zavarokat, hogy szinte az olvasót is megbénítja a kilátástalanság érzése…

„Izgalmas könyv egy olyan témáról, amelyről nem lehet eleget beszélni.” (Guardian)

„Mindig azt mondtam, hogy én sosem bonyolódnék olyan kapcsolatba, amelyben előfordulhat erőszak, hiszen az első gyanús jelre azonnal szakítanék. Ám ezután a könyv után rájöttem, hogy ez nem ilyen egyszerű.” (The Bookbag)

Sandro Monetti: Aki a király hangján szólt

Az Oscar-díjas színész körül nincsenek botrányok, nem tombol benne agresszió, nem váltogatja sűrűn partnereit, mégis nők millióinak bálványa, és tehetségét számtalan filmben bizonyította. Sőt, a reflektorfénytől távol több mint húsz éve támogatja a szegények és rászorulók ügyét. Sandro Monetti tapasztalt és elismert újságíróként szenvedélyesen és nagy beleérzéssel, de a pletykákat kerülve, párkapcsolati és divatszakértőket segítségül hívva írja le annak a pályának a részletes történetét, melynek mérföldkövei voltak a Büszkeség és balítélet, a Bridget Jones naplója, a Mamma Mia!, A király beszéde és a Suszter, Szabó, Baka, Kém. A kötet nem szűkölködik szórakoztató anekdotákban sem, melyek betekintést engednek a forgatások szüneteibe, s amelyeken keresztül megismerhetjük a szerepeire alaposan felkészülő színészt, a magánembert és az apát.

Ungvári Tamás: A halhatatlanság enciklopédiája

Ungvári újból mesél, halhatatlan történeteket halhatatlan szerelmekről, fecsegő igricekről és ünnepelt primadonnákról, a politikai játszmák egykor rettegett nagyjairól és kicsinyeiről.

Ungvári Tamás: Az emlékezés enciklopédiája

A Széchenyi-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár szerző a történelmi egyperces műfajának megteremtésével tiltakozik a feledés ellen, s hirdeti, hogy rést lehet ütni a múlt falán. Az emlékezet a nemzetek kincseit mutatja fel, s birtokba veszi a múltat - a keserűséggel, bánattal, büszkeséggel együtt. Ungvári új stílusú enciklopédiája az elfeledettek jogaiért, az áldozatok emlékéért perel. Lapjain őrült festők országmegváltó tervei, színésznői budoárok titkai, szentimentális tollforgatók és politikai hazardőrök életének pillanatai, történelmi alkuk rémképei elevenednek meg. Áldozatok és árulók, hősök és gazemberek, túlélők és eltemetettek - mind-mind ott vannak e magyar panoptikumban. Ungvári történelmünk ismert vagy kevésbé ismert, neves vagy mára elfeledett alakjait idézi az asztalához, akik a könyv lapjain testet öltenek, s életre keltik a feledésre ítéltek galériáját. Az újra felidézett sziporkázó történelmi anekdoták, miképpen az ártatlanoknak emléket állító históriák, sok-sok tanulsággal szolgálnak minden nemzedéknek.